Foto: Miloš Vujinović
V Mariboru precej prahu dviguje postavitev potopnih košev za smeti, ki posegajo v območje Forme vive. Arsenovič je priznal, da so s postavitvijo smetnjakov naredili napako ter zagotovil, da bodo na tem mestu le začasno.

Potopni koši za smeti, ki so jih pred kratkim postavili v križišču Strossmayerjeve ulice in Koroške ceste v Mariboru, so precej razburili mariborsko in tudi slovensko javnost. Ti namreč posegajo v območje Forme vive, ki nosi naslov 'Poletno veselje'. 

Odbor za ohranitev kulturne dediščine pri Slovenskem umetnostnozgodovinskem društvu je na občino naslovil pismo, v katerem so pozvali, naj za smetnjake poiščejo drugo lokacijo oziroma »boljšo rešitev, ki ne bo načenjala edinstvene zbirke skulptur na prostem.« 

Novo postavljeni potopni koši za smeti ob skulpturi so zmotili tudi mariborske arhitekte, ki so občino prav tako pozvali k takojšnjemu umiku. 

Andrej Šmid, predsednik Društva arhitektov Maribor, meni, da je s postavitvijo podzemne zbiralnice odpadkov kakovostna umetnina neizogibno skažena in da gre za napako in nesporazum pri umestitvi in izvedbi.

Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović

Arsenovič: »Kdor veliko dela tudi greši«

Na postavitev košev se je zdaj odzval tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je priznal, da so naredili napako. »Kdor veliko dela tudi greši,« je dejal. 

Povedal je, da je šlo za sistemsko nepravilno voden projekt umeščanja smeti, ki so preblizu Forma vive. »Tega nismo vedeli in tudi ne želeli,« pravi. 

Dodal je, da ni ponosen in da imajo na občini zastavljene bistveno višje standarde urejanja mesta: »Bomo tako naredili, kot se to za našo ekipo in naše mesto spodobi.«

Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović

Na občini za potopne smetnjake iščejo drugo lokacijo

Zagotovil je, da bodo potopni smetnjaki na tem mestu ostali le začasno in da so na občini že sprožili postopke za prestavitev na bolj primerno lokacijo, kjer ne bodo ogrožali Forma vive.

Na vprašanje, koliko bo stala prestavitev smetnjakov, je odgovoril, da bo to znano, ko bodo imeli izbrano lokacijo. 

Ob tem je pripomnil, da se do zdaj nobena javnost, ne kulturna, ne katera druga, ni ukvarjala s Forma vivo in to kljub temu, da je bila vedno obdana s plastičnimi smetnjaki: »Ob tem je bil degradiran podhod, pa smo ga uredili. Neurejena je bila fasada, ki smo jo uredili.«

Foto: Miloš Vujinović

Projekt Forma viva želijo obuditi po 36. letih

Mariborski arhitekti so med drugim občino pozvali tudi, da obudi projekt Forma viva, ki je v drugi polovici 20. stoletja obogatila mesto z devetnajstimi betonskimi skulpturami mednarodne zasedbe umetnikov in umetnic. Kot kaže, bodo njihovem pozivu na občini prisluhnili. 

»Kar se tiče Forma vive je to bila velika zgodba za Maribor vse do leta 1986 in je takrat zamrla,« je povedal mariborski župan.

Pojasnil je, da so v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor vzpostavili delovno skupino, da bodo lahko z umeščanjem skulptur v mesto nadaljevali še v letošnjem ali najkasneje prihodnjem letu.

»V vsaki stvari je nekaj dobrega,« je pripomnil Arsenovič: »Ker smo se morali s Forma vivo ukvarjati, smo ugotovili, da smo tudi na tem področju zaspali. Po 36. letih bomo to uredili.«

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Klasika (nepreverjen)

Redko slišiš, da nekdo prizna napako in jo poskusi popraviti.

666 (nepreverjen)

Ti ni ratalo saska

Mestjanar (nepreverjen)

Lepo, g. župan. 1/2 vam je oproščeno. In res je, kot pravi Hellinger "priznati to, kar je, je pravo olajšanje, čeprav je včasih težko". Pri sistemskem vodenju štejejo dejstva, na njihovi podlagi pa ste kot vodja prišli do resnice. ...Vredi je!

John Wayne (nepreverjen)

Da ni slučajno tudi zaradi tega žalosten…

Miroslav (nepreverjen)

Naj ta orangutan še pove koliko stran vrženega denarja bo to.

Salafist (nepreverjen)

Po tvoje bi tak smeti najboljše da metali kar na cesto ali pa ulico ne? debil

In reply to by Miroslav (nepreverjen)

Leka (nepreverjen)

Menim,da ima župan zaposlene osebe ,ki bi morali skrbeti tozadevno saj sam nima ne kvalifikacij in tudi časa . Mislim,da bo treba nekoga zamenjati na občini .

Miroslav (nepreverjen)

Orangutana je treba odslovit

In reply to by Leka (nepreverjen)

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Pred volitvami se repenči kaj vse dela, kako se trudi, kam "gre denar"... Da ti je slabo. Upam, da bo tokrat na programu kakšen primeren kandidat, ker Kangla ni ravno dobra protiutež.

Starejše novice