UKC Maribor in Onkološki inštitut v Ljubljani sta sklenila dogovor o sodelovanju pri radioterapiji.

Načrt UKC Maribor je sicer dolgoročen, želijo si, da bodo v roku treh let lahko obsevali tudi do 800 bolnikov letno, ki se morajo sedaj na obsevanja voziti v Ljubljano. Od meseca januarja se je število bolnikov, ki hodijo na terapijo sicer zmanjšalo, saj so v tem času v Mariboru vzpostavili internistično onkologijo. Po besedah dr. Maje Ravnik, predstojnice oddelka, so letos tam obravnavali že 6000 bolnikov. UKC računa, da si bodo z razširitvijo število zdravljen v Mariboru povečali še za 3000, ter tako preprečili dolge in naporne poti bolnikov v Ljubljano. Kljub vzpostavitvi onkološkega oddelka v Mariboru pa bodo morali nekateri bolniki na zdravljenje še vedno hoditi v Ljubljano.

Vzpostavitev oddelka bo potekala postopoma

Na UKC Maribor se sicer zavedajo, da bo vzpostavitev oddelka potekala postopoma. Začeli bodo z obsevanjem manjšega števila paliativnih bolnikov, nato pa bodo postopoma povečevali število in prehajali tudi na ostale bolnike. UKC Maribor mora sedaj dobiti še vsa ustrezna dovoljenja za začetek uporabe naprav. Ker pa imajo trenutno kadrovsko pomankanje ustreznih zdravnikov, bodo začasno iz Ljubljenje prihajali strokovnjaki iz radioterapije in medicinske fizike, ki morajo biti prisotni pri tovrstnem zdravljenju. Takšno sodelovaje bo potekalo vse dokler UKC Maribor ne izobrazi in usposobi lastnega kadra.

Onkološki inštitut Maribor

Onkološki inštitut ima sicer svoje prostore v novi zgradbi, ki so jo odprli v začetku leta. Stavba obsega okoli 5400 kvadratnih metrov. Cilj nove enote je bila predvsem vzpostavitev celovite oskrbe onkoloških bolnikov iz severovzhodne Slovenije. Tedanji direktor UKC Maribor Gregor Pivec je takrat povedal, da je oddelek racionalno organiziran, brez podvajanja nalog, in ima najsodobnejšo medicinsko opremo, vključno z dvema obsevalnikoma.

Kaj je paliativna oskrba?

Paliativna oskrba je aktivna celostna obravnava bolnikov z neozdravljivo boleznijo in podpora njihovim bližnjim.

Glavni elementi oskrbe pa so bolniku prilagojeno obvladovanje problemov v obdobju obravnave neozdravljive bolezni, strokovna oskrba v zadnjem obdobju življenja in med umiranjem in podpora družini med boleznijo in med žalovanjem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice