Večer je prvi poročal, da je ena od zaposlenih delavk v Domu Danice Vogrinec Maribor, v enoti na Pobrežju, pozitivna na koronavirus. Informacijo je za Mariborinfo potrdil direktor doma.

Kot je za Mariborinfo potrdil direktor Doma Danice Vogrinec Maribor Marko Slavič, je s koronavirusom okužena ena izmed zaposlenih. Pozitiven je bil bris, ki so ji ga odvzeli včeraj, na srečo pa ni prihajala v neposreden stik s stanovalci doma. 

Po besedah Slaviča zaposlena ni kazala nobenih tipičnih znakov okužbe s koronavirusom, ampak se je na vodjo obrnila 'zgolj' zaradi slabega počutja. Ob tem direktor poudarja, da zaposlenim že več kot mesec dni redno merijo temperaturo, ampak zaposlena povišene telesne temperature ni imela. 

Sreča v nesreči je, da okužena zaposlena ni prihajala v stik s stanovalci: »Upamo, da je to ugoden scenarij.« Med stanovalci doma okuženih s koronavirusom trenutno še vedno ni: »Pozorno skrbimo za vsakega stanovalca, ki kaže simptome podobne okužbi s covid-19, mobilna enota pride vzet vzorce in doslej je bilo že 50 vzorcev vzetih stanovalcem negativnih.«  

So pa v Domu Danice Vogrinec Maribor preventivno v samoizolacijo poslali osem sodelavcev, ki so delali z okuženo zaposleno, torej vse, ki so prišli v stik z njo. Po besedah direktorja doma jim bodo jutri odvzeli brise, čez teden dni pa so načrtovani še kontrolni brisi. 

»To je dokaz, kako nujni so preventivni zaščitni ukrepi in kako pomembno je biti previden glede svojega zdravstvenega stanja,« poudarja Slavič.

»Z učinkovitimi ukrepi, ki smo jih začeli izvajati že 6. marca in smo jih skozi razvoj epidemiloške situacije stopnjevali v skladu s smernicami, ki jih je podajala Vlada Republike Slovenije oziroma Nacionalni inštitut za javno zdravje, smo bili vseskozi maksimalno organizirani. Vsekakor smo bili zaradi omejitve socialnih stikov stanovalcev in svojcev v izjemnih stiskah tudi zaposleni,« dodaja Slavič.

Zaščitne opreme imajo trenutno dovolj za preventivno zaščito zaposlenih - imajo kirurške troslojne maske: »Prav tako smo se strokovno pripravili na obvladovanje različnih scenarijev. Trenutno imamo zaščitnih sredstev dovolj tudi za obvladovanje okužb s covid-19 za scenarij desetih obolelih stanovalcev za obdobje meseca dni. Hkrati pričakujemo tudi ustrezne količine mask, očal oziroma vizirjev, kombinezonov, plaščev, zaščitnih kap, zaščit za čevlje in ostale opreme, katere nabava se bo izvedla po zagotovilih vlade v najkrajšem času.«

Dom Danice Vogrinec je največji dom za starejše in odrasle s posebnimi potrebami, v katerem živi 809 stanovalcev. Storitve za njih izvaja 450 zaposlenih, ki ob tem zagotavljajo tudi storitve dnevnega varstva v enoti Tabor, storitve pomoči na domu v osmih občinah - Duplek, Miklavž na Dravskem polju, Lenart, Benedikt, Cerkvenjak, Sveta Ana v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Sveta trojica v Slovenskih goricah.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

Zmeda glede simptomov je glavni razlog za prenos virusa ! Kako naj ugotovi nekdo ,ki je alergičen na cvetni prah in sedaj smrka in kiha ?

Starejše novice