Interes za cepljenje je velik in v cepilnih mestih bi lahko cepili večje število ljudi, opozarjajo zdravstveni domovi, a se je zataknilo drugje. Cepiv ni dovolj. Najbolj se primanjkljaj čuti v ljubljanskem in mariborskem zdravstvenem domu.

Do zdaj se je pri nas z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepilo dobrih 633.000 ljudi, okrog 341.000 jih je cepljenih z vsemi potrebnimi odmerki.

Najmanj cepiva prejeli v Ljubljani, le polovico naročenega cepiva prejeli v Mariboru 

Ko je prebivalstvo vendarle pripravljeno množično zavihati rokave, je pred Slovenijo nova težava.

Premalo odmerkov cepiv na samih cepilnih mestih. Najmanj cepiv so ta teden dobili v Ljubljani, konkretno manjše število odmerkov cepiv od naročenega, so prejeli tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. 

»Naročili smo 19.100 odmerkov cepiva, od tega bomo dobili približno 9400 odmerkov,« pravi Aleksander Jus, pomočnik direktorja za področje zdravstvene nege v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. 

Aleksander Jus, pomočnik direktorja za področje zdravstvene nege v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca.

Bistveno jim primanjkuje Pfizerjevega cepiva, saj so skoraj v celoti prejeli to cepivo le za druge odmerke. 

»Dobili smo 6102 odmerkov, tako da 6100 porabimo za drugo cepljenje, dva odmerka pa lahko uporabimo za tiste, ki bodo prejeli prvi odmerek cepljenja s tem cepivom,« še pojasnjuje Jus. 

V Univerzitetnem športnem centru Leona štuklja so danes cepili s cepivom Janssen.

Tudi na Ptuju povpraševanje večje od števila razpoložljivih doz cepiv

Na cepljenje v Zdravstvenem domu Ptuj trenutno čaka 600 ljudi, ki bi se radi cepili. 

»V prejšnjem tednu smo naročili Pfizerja 1625 doz, AstraZenece drugo dozo 281 Jansena pa 2214 doz. V torek smo dobili Pfizerja 1320 doz, se pravi manj, AstraZenece smo dobili nekoliko več, ker je tako pakirano, torej 300 doz, veliko manj pa smo dobili Jansena. Naročili smo ga 2241 doz, dobili pa smo jih 450 doz tega cepiva,« pojasni Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj.  

Za pomoč pri cepljenju zaposlili dodatni kader

Po tem, ko se v Zdravstvenem domu Ptuj praksa vabljenja na cepljenje preko sms sporočil, ni izkazala za dobro prakso, so se tam sedaj odločili za obveščanje in vabilo na cepljenje preko telefonov. Zato so zaposlili dodaten kader. 

»Prejšnji mesec smo zaposlili sedem dodatnih delavcev, potem pa smo v prejšnjem tedu spet dobili študente in sicer štiri,« še dodaja Petek Uhan. 

Tudi v Murski Soboti dobili realizirano samo tri četrtine naročenih odmerkov

V Zdravstvenem domu Murska Sobota, kjer so doslej cepili 24.000 ljudi, so do sedaj prejemali približno enakomerno število odmerkov, okrog 2000, a tudi tu se je ta teden zataknilo. 

»V zadnjem tednu smo dobili realizirano samo tri četrtine naročenih odmerkov. Tedensko se naroča okrog 2000 odmerkov, toliko je trenutno ljudi pri nas na čakalni listi,« pa odgovarja tudi Edith Žižek Sapač, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte novin… (nepreverjen)

Cepljenje ni potrebno zaradi zdravja, ampak žal le zaradi ugodnosti.ljudje kaj vam je? Lani smo bili brez cepljenja večinoma vsi, zlasti mladi povsem zdravi, in tudi letos bomo.

O07 (nepreverjen)

Kak lazete,povpraševanje veliko? Ko oga farbate

pohorskisvizec (nepreverjen)

Jaz pa jim verjamem.....đames blond...si ok?

Starejše novice