Zimičanom požgali kres, Rušanom prežagali mlaj. Na eni strani razočaranje, na drugi posmeh. Tradicija ali vandalizem?

Prizadevnim vaščanom, ki so v Zimici pri Dupleku že od lanskega novembra pripravljali les za kres so v soboto zagodli nepridipravi, ki so ga predčasno požgali. V Rušah pa je nekdo prvomajsko drevo enostavno prerezal, domnevno, ker mu naj ne bi bilo po godu, da ga postavljajo z dvigalom in ne ročno. 

Domačini pravijo, da gre za nagajanje med vasmi, ki pa očitno ne bo ogrozilo praznovanja. Tako v Zimici kot v Rušah so hitro stopili skupaj in pripravili nov kres in prvomajsko drevo.

Vestni organizatorji kresovanja razočarani

Člani Športnega društva Zimica, ki pripravljajo letošnje kresovanje, so danes razočarano pogledovali na pogorišče, kjer so že več mesecev pripravljali les za kres.

Saša Ruis, organizatorka kresovanja v Zimici, nam pokaže lokacijo požiga: »Kot vidite, se je zgodilo, da smo ostali brez kresa. Zbirali smo ga od lanskega novembra. Veliko presenečenje, razočaranje.«

S pogorišča se občasno zakadi še danes: »Je bila to slaba šala ali nagajanje? Je bila to samo neka prekrokana noč, v smislu, dajmo neko hecno stvar ušpičit. Ne vem, težko je kazati s prstom na nekoga.«

V soboto ponoči so plamene krotili gasilci iz mariborske poklicne enote in prostovoljnih gasilskih društev Korena in Dvorjane. Krivca za požig še niso našli.

Prvomajsko praznovanje so ogrozili tudi v Rušah, kjer so nepridipravi mlaj, ki je bil pripravljen za postavitev, prežagali. »In to z ročno žago ponoči, to se prav vidi in seveda pustili tudi sporočilo, da smo banda ruška, da smo banda pokvarjena zaradi tega, ker najverjetneje želijo, da mi to postavljamo ročno,« pripoveduje Martin Lesjak, organizator kresovanja v Rušah.

Za večino je to nerazumljiv povod za vandalizem, ki organizatorjem predstavlja mnogo preglavic. A tovrstno početje na podeželju ni nekaj novega. »Nekateri pravijo, da je to neka tradicija, da so si včasih vasi med sabo recimo mlaj požagali ali pa kres prižgali,« pravi Lesjak.

Rušani so že pripravili novo, kot pravijo, še večje prvomajsko drevo. Pripravljen pa je tudi eden največjih kresov daleč naokoli. Kljub požigu lesa za kres bo praznično tudi v Zimici.

»Skupaj je stopila skoraj cela vas skupaj, češ, gremo po les, gremo naredit večji kres, mi se ne damo in res je stekla velika akcija,« domačine v Zimici pohvali Ruisova.

Les za nov kres je že pripravljen, prav tako pa tudi prireditveni šotor s točilnim pultom, kjer bo na predvečer prvega maja velika zabava.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice