Zaradi množične selitve žab bodo prostovoljci pri Treh ribnikih znova reševali žabe in jim pomagali čez cesto. Samo v lanskem letu so našteli kar preko tisoč žab.

V začetku pomladi, ko nastopijo višje temperature in se zemlja dovolj ogreje, se začne obdobje množične selitve dvoživk.

V to skupino ogroženih in zato zavarovanih živali, poleg vsem poznanih zelenih žab, pri nas sodijo tudi navadna krastača ter sekulja in rosnica kot predstavnici rjavih žab. 

Dvoživke se selijo iz prezimovališč na kopnem, na primer v gozdu, do vodne površine, kjer se razmnožujejo in odložijo skupek jajc, imenovan mrest.

Na območju Mestne občine Maribor je eno takih množičnih selitev mogoče opazovati pri Treh ribnikih. Žal, je to tudi ena od črnih točk. Ker smo ljudje s cesto prekinili pot dvoživk, smo priča številnim povoženim živalim.

Tudi letos zato Skupna služba varstva okolja Maribor v sodelovanju s člani Društva študentov naravoslovja in ob strokovni podpori mariborskega Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave pripravlja akcijo, v kateri bodo dvoživke prenesli čez cesto.

V ta namen je bodo namestili tudi posebno varovalno ograjo, ki ob kritičnih predelih ob cesti preprečuje dvoživkam, da bi skočile na cesto.

Lani našteli kar 1057 dvoživk

Podjetje Snaga bo očistilo dva podhoda pod cesto, ki sta bila vzpostavljena prav za varno prehajanje dvoživk pod cesto.

V sodelovanju z Uradom za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor je ta odsek ceste še posebej označen in bo opozarjal na previdnost.

Voznike zato prosijo, da so v naslednjih treh tednih še posebej previdni v večernem času, saj bodo cesto do Ribniškega sela morali večkrat prečkati prostovoljci.

V lanski akciji so študentje v času akcije našteli 1057 dvoživk, med temi je bilo povoženih okoli 14,5 odstotka, varno prenešenih pa 85,5 odstotka.

»Iz tega podatka lahko sklepamo, da je ograja, ki dvoživkam preprečuje prečkanje ceste in jih usmerja v varne prehode, dobra naložba in da je bila akcija uspešna,« še sporočajo prostovoljci.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
osmi marec (nepreverjen)

ste mislili napisati
babe

Starejše novice