Pogrebno podjetje Maribor je upravljavec pokopališča Pobrežje in Dobrava.

Zaradi pomena, ki ga imajo pokopališča za našo družbo, upravljavci vsako leto vlagajo veliko sredstev v ohranjanje in osveščanje o kulturni dediščini, uporabo okolju prijaznih tehnologij, posodobitve in obnove infrastrukture.

Eden izmed virov financiranja infrastrukturnih projektov pokopališča predstavljajo tudi grobnine, to so bile prej imenovane najemnine grobov. Primerjalno gledano so grobnine v mestu Maribor med najnižjimi v Sloveniji. Pri določanju višine grobnine se namreč še vedno močno upošteva socialni vidik, so sporočili z Pogrebnega podjetja Maribor.

Neplačevanje grobnin je problem vseh upravljavcev pokopališč

Opuščanje grobov in posledično tudi neplačevanje grobnine predstavlja problem vsakega upravljavca pokopališč. V skladu z Odlokom  MUV št. 8/96 in MUV 13/2001 je upravljavec pokopališča dolžan grobno mesto, za katerega ni sklenjena najemna pogodba in ni plačana grobnina najmanj tri leta, to tudi odvzeti.

Grobna mesta bodo odvzeli več kot stotim najemnikom

V oktobru 2019 se je pričel postopek za odvzem grobnih mest 147 najemnikom na pokopališču Pobrežje in štirim najemnikom na pokopališču Dobrava, ki so grobove bodisi opustili, računov grobnine za grobno mesto niso plačali že najmanj tri leta, oziroma niso javili spremembe naslova, tako da jim računa za grobnino ni mogoče vročiti že najmanj tri leta.

Grobna mesta, za katera je začet postopek odvzema, so javno objavljena na info točkah pokopališča Pobrežje in Dobrava. Istočasno so na grobna mesta nameščene tablice – obvestila o začetku postopka odvzema grobnega mesta, so še sporočili s Pogrebnega podjetja Maribor.

Skladno z Odlokom o pokopališkem in pogrebnem redu na območju Mestne občine Maribor bo po končanih postopkih Pogrebno podjetje Maribor opuščene grobove preuredilo tako, da se bodo izdelali temelji za nagrobnik, skladno z načrtom razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove.

Po končanih postopkih bo Pogrebno podjetje Maribor razpoložljive grobove ponudilo novim najemnikom in s tem še naprej zagotavljalo kakovostno vzdrževanje ter ustrezen razvoj pokopališč v mesto spomina. S tem bodo omogočili, da ljudje pridobijo grobna mesta na mestnem pokopališču Pobrežje, ki nima možnosti širitve, predstavlja pa pomemben kulturno-zgodovinski spomenik mesta.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krizantema (nepreverjen)

tudi jaz bojkotiram 1.november, ker grob mojih staršev obiščem skozi vse leto.

Starejše novice