V kolikor se boste poleti odpravili na dopust oziroma na pot z letalom, vas bodo zagotovo zanimale naslednje informacije.

Ali veste, da vam lahko letalski prevoznik zavrne vkrcanje na letalo, čeprav ste pravočasno kupili vozovnico in se prijavili na let? Tudi to se vam lahko zgodi. Kakšni so torej ti primeri?

"Letalski prevoznik lahko potniku zavrne vkrcanje, ker je bilo izvedenih več rezervacij, kot je mest na letalu, torej zaradi 'overbookinga', ali kadar se potniku zavrne vkrcanje zaradi operativnih razlogov na strani prevoznika. Lahko pa obstajajo upravičeni razlogi za zavrnitev prevoza, kot so zdravstveni in varnostni razlogi, ali neustrezne potne in druge listine," nam je povedal Miran Vrbanič iz pravne pisarne Pogodba24.

Seveda je v primeru "overbookinga" odgovornost na strani ponudnika. Potniki imajo v tem primeru pravico do povračila stroškov, oskrbe in odškodnine.

"Potniki imajo pravico do povračila strokov, oskrbe in odškodnine. Povračilo stroškov v višini cene vozovnice v sedmih dneh ter povratnega leta na izhodiščno mesto odhoda v primeru povezovalnega leta".

Odškodnina od 250 do 600 evrov

Prav tako imajo potniki pravico do spremembe poti do končnega cilja takoj ko je mogoče ali spremembo poti na poznejši datum. Kaj pa oskrba?

"Kar se tiče oskrbe, so potniki upravičeni do brezplačnih obrokov hrane in osvežilnih napitkov, primernih čakalnemu času. Prav tako jim pripada hotelska nastanitev in prevoz med letališčem in krajem nastanitve, ter dva brezplačna telefonska klica oziroma dve sporočili".

V tem primeru vam pripada tudi odškodnina, ki znaša od 250 do 600 evrov.

"Za vse lete vključno do 1500 kilometrov odškodnina znaša 250 evrov. Za vse lete znotraj Evropske unije nad 1500 kilometrov in vse druge lete med 1500 in 3500 kilometrov je odškodnina 400 evrov. Za vse ostale lete pa 600 evrov. V kolikor prevoznik ponudi spremembo poti in se do končnega cilja prispe z zamudo, se lahko odškodnina zniža za petdeset odstotkov, seveda odvisno od časa zamude".

Vložite odškodninski zahtevek

Pravice lahko potniki uveljavljajo pri dejanskem letalskem prevozniku in pri njem tudi vložijo odškodninski zahtevek, ki mu priložijo vsa dokazila, ki jih imajo na voljo.

"Če letalski prevoznik zavrne zahtevek za povračilo odškodnine ali ne odgovori v razumnem roku, kar znaša dva meseca, lahko potniki vložijo tožbo na pristojno sodišče, hkrati pa o tem obvestijo Javno agencijo za civilno letalstvo RS, ki bo preverila ali je prevoznik kršil določbe EU uredbe in po potrebi zoper njega ustrezno ukrepala".

S pravicami letalskih potnikov se lahko podrobneje seznanite tukaj

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice