Na vratih Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor se nahaja opozorilo, ki prepoveduje vstop posameznikom, ki bi lahko bili podvrženi okužbi s koronavirusom.

Na vratih Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor se nahaja opozorilo, ki prepoveduje vstop posameznikom, ki bi lahko bili podvrženi okužbi s koronavirusom. 

»V kolikor ste v zadnjih 14. dneh pred začetkom bolezni bili na Kitajskem ali v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom in imate povišano telesno temperaturo z znaki okužbe dihal (kašelj in/ali težko dihanje) oziroma sumite, da bi lahko bili okuženi s koronavirusom, pred vstopom v objekt obvezno pokličite osebnega zdravnika in počakajte na nadaljnja navodila zdravstvenega osebja,« piše na vratih Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca na Sodni ulici 13 v Mariboru.

Pred novim koronavirusom svarijo tudi angleško govoreče obiskovalce. Tako domače kot tuje paciente pa opozarjajo, da v kolikor jim ne uspe priklicati ambulantnega osebnega zdravnika na telefon, se naj obrnejo na centralo zavoda. 

O novem koronavirusu, danes poimenovanem COVID-19, se je začelo poročati konec prejšnjega leta, ko so v mestu Vuhan zaznali povečanje števila primerov pljučnic. Sprva so izključili okužbo z virusi influence, vključno z aviarno influenco, okužb s SARS CoV, MERS-CoV in še druge povzročitelje ter kmalu identificirali nov koronavirus. 

Okužba se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino in kašljem. Pri težjih oblikah tudi z občutkom pomanjkanja zraka. Po podatkih bi naj bolezensko stanje v lažji obliki potekala pri 80 odstotkih okuženih, težji potek bolezni pa naj bi imelo približno 20 odstotkov posameznikov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje Slovenije poroča, da natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom ni, se pa poročanju Kitajske ocenjuje na od 2 do 4 odstotke.

V januarju in februarju so začeli zaznavati primere okužbe s COVID-19 po celotni Kitajski, v državah Jugovzhodne Azije in tudi izven Azije, med drugim v Avstraliji, Združenih državah Amerike in Evropi. Podatke o novih primerih in smrtih dnevno posodablja Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni. Tako je do danes skupno 71.333 obolelih s koronavirusom, od tega 45 primerov v Evropski uniji in Veliki Britaniji ter 1775 primerov smrti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

COVID 19 nam pove kdaj je virus nastal .
V MB so bili Fištravec in njegovi podrepniki večkrat na Kitajskem !

Starejše novice