Defibrilator v naselju Gosposvetska pri vhodu v Dom 7 (vir: Univerza v Mariboru).
Študentski domovi Univerze v Mariboru so odslej bogatejši za majhne, a pomembne aparate. Pred vhodi v domove so pred novim letom namestili defibrilatorje. Ti so nameščeni v zunanjih omaricah in so javno dostopni.

V slovensko mrežo AED (Avtomatic External Defibrilator) so se tik pred novoletnimi prazniki vpisali tudi Študentski domovi Maribor. 

Po eno elektronsko napravo, ki lahko rešuje življenja ob nenadnem srčnem zastoju, so namestili v vsako študentsko naselje. Vsi defibrilatorji so nameščeni v zunanjih omaricah in so javno dostopni.

AED so nameščeni na fasadah študentskih domov na vidnih mestih, in sicer: 

  • v naselju Gosposvetska – pri vhodu v Dom 7, 
  • v naselju Tyrševa – pri vhodu v Dom 2, 
  • v naselju Lent – pri uvozu v garažno hišo (nasproti vhoda v Pristan), 
  • v naselju Smetanova – pri vhodu v referat, 
  • v naselju Quadro – pri vhodu s strani kavarne.

Kako uporabiti defibrilator? 

»Nudenje prve pomoči poškodovancu ali bolnemu je dolžnost vsakega posameznika. V primeru nenadnega srčnega zastoja vsaka zamujena minuta pred defibrilacijo zmanjša možnost preživetja za 10 do 12 odstotkov. Uporaba AED omogoča defibrilacijo veliko minut pred prihodom reševalcev,« so ob tem zapisali na spletni strani mariborske univerze.

Dodajajo, da so defibrilatorji, ki so nameščeni v študentskih naseljih, namenjeni laikom in so procesno vodene elektronske naprave. 

Njihova uporaba je zelo preprosta: odpremo vrata omarice, vzamemo napravo, jo vključimo s pritiskom na zeleni gumb in sledimo zvočnim navodilom. Naprava sama prepozna motnjo srčnega ritma, preračuna in predvidi šok ter se sama napolni. Šok sprožimo s pritiskom na rdečo tipko.

Kje se nahaja najbližji defibrilator, lahko preverimo v AED bazi Slovenije ali preko aplikacije iHELP.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice