Verjetno je izogibanje maščobam prva stvar, na katero pomisliš ob odločitvi za bolj zdrav življenjski slog. Naj te razveselim, da to ne drži popolnoma.

Strah pred maščobami nam je v 70. letih prejšnjega stoletja vcepila raziskava, ki jo je izvedel Ancel Keys. V njej je pokazal, da hrana z visoko vsebnostjo maščob in holesterola neposredno pripomore k srčno-žilnim boleznim.

Na podlagi omenjene raziskave je bila kasneje sestavljena prehranska piramida, po kateri naj bi uživali čim več ogljikovih hidratov. Mnogi še danes kritizirajo to raziskavo, češ da je bila prirejena.

Temu zaradi prevelikega vnosa škrobnih živil pritrjuje tudi ogromen prirast debelosti in diabetesa. Videti je, da maščobe morda le niso sovražnik zdravja številka ena, tako kot mnogi še vedno mislijo.

Še več: med njimi imamo celo pomembne zaveznike – omega 3 maščobne kisline. Poglejva, kaj lahko dobrega naredijo zate.

Spoznajmo maščobne kisline

Maščobe so za naše telo pravzaprav zelo pomembne. Ko preveč pojemo oziroma v telo vnesemo več energije, kot je lahko porabimo, se ta višek nakopiči v obliki maščobe oziroma »zaloge za kdaj drugič«.

Po drugi strani ima maščoba varovalno vlogo, saj deluje kot izolator, obenem pa fizično varuje naše organe. Maščobo potrebujemo za številne procese znotraj telesa, recimo za raztapljanje nekaterih vitaminov.

Naj ti izdam še eno skrivnost: maščoba je večinoma tista, ki hrani daje okus. Nič čudnega torej, da je velik marmoriran steak marsikomu tako pri srcu.

Da ne zajadrava predaleč: Maščobe so sestavljene iz maščobnih kislin, te pa se med seboj ločijo po dolžini, številu dvojnih vezi, položaju vodikovih atomov in tako dalje. Te razlike močno vplivajo na lastnosti posamezne maščobne kisline, njihove naloge pa se precej razlikujejo.

Ohranjati moramo ravnovesje med slabim in dobrim holesterolom ter poskrbeti za ravno pravšnjo raven trigliceridov. Kakšno je stanje v tvojem telesu, lahko ugotoviš na podlagi preproste krvne preiskave. Če že dolgo nisi bil/a pri zdravniku, je morda že čas, da se naročiš na kratek posvet.

Omega 3: verjetno najbolj znane maščobne kisline

Če te izraz omega 3 spomni na pločevinko tune, se ne motiš. Uživanje rib ali ribjega olja je namreč pomembno za preprečevanje bolezni srca in ožilja, saj ribe vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin.

Ampak to še ni vse. Omega 3 maščobne kisline sodijo med najbolj raziskane, zato je dokazanih kar precej pozitivnih učinkov na telo in splošno počutje.

Zmanjšujejo zamaščenost jeter

Zamaščenost jeter, ki ni povezana z alkoholom, je precej pogostejša, kot si predstavljamo. Gre za tipičen pojav v zahodnem svetu, kjer razsaja prava epidemija debelosti in jetrnih bolezni. Na srečo študije kažejo, da lahko omega 3 precej pripomorejo k izboljšanju stanja.

Vplivajo na kosti in sklepe

Osteoporoza je posledica pomanjkanja kalcija, ki pa ga telo ne more vgraditi brez omega 3 maščobnih kislin. Prav tako pa omega 3 izboljšujejo stanje pri artritisu.

Pacienti, ki so jemali prehranska dopolnila z vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin, so poročali o zmanjšanih bolečinah in večji moči.

Preprečujejo menstrualne tegobe

Menstrualne bolečine se lahko s spodnjega dela trebuha preselijo še v hrbet in noge. Dneve, ki marsikateri ženski  zaradi neznosnih bolečin krojijo življenje, običajno spremljajo še vrtoglavice in slabost.

Ena od študij je pokazala zanimivo dejstvo, da so omega 3 maščobne kisline pri obvladovanju bolečin precej bolj učinkovite od ibuprofena!

Izboljšujejo spanec

Spanec je boljši kot žganec, je vedela povedati marsikatera babica. Dejstvo je, da je spanje za zdravje izjemnega pomena. Njegovo pomanjkanje vodi v debelost, diabetes in celo depresijo.

Omega 3 maščobne kisline pomagajo vzpostavljati ravnovesje, ki vodi do daljšega in bolj kakovostnega spanca, tako pri otrocih kot tudi pri odraslih.

Pozitivno vplivajo na kožo

Maščobe so pomemben sestavni del kože, saj skrbijo za zdravje celičnih membran. Če so celice v dobrem stanju, zadržujejo vodo in maščobe, posledica tega pa je mehkejša in bolj napeta koža brez gub.

Omega 3 med drugim uravnavajo tudi izločanje sebuma, preprečujejo hiperkeratinizacijo foliklov, pomagajo v boju z aknami. To pa še zdaleč ni vse.

Zadostna količina omega 3 maščobnih kislin koži pomaga, da se brani pred škodljivim sončnim sevanjem, ki uničuje kolagen.

Ohranjajo možganske funkcije

Starost med drugim prinese tudi poslabšanje možganskih funkcij. Več študij je pokazalo, da se povečan vnos omega 3 maščobnih kislin obrestuje z manjšim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen. 

Pomagajo v boju z anksioznostjo in depresijo

Nenehno stanje žalosti, letargije, brezciljnosti, nervoze in skrbi je za posameznika izjemno naporno. Študije so pokazale, da so ljudje, ki redno uživajo omega 3, manj nagnjeni k tovrstnim občutkom.

In kar je še bolj razveseljivo: tistim, ki so začeli uživati te prehranske dodatke, se je stanje precej izboljšalo.

Če povzamem, so omega 3 maščobne kisline pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane. Pomaga, če pojemo vsaj dve ribi na teden.

Če pa morska hrana ni nekaj, kar bi se pogosto znašlo na tvojem jedilniku ali pa se prehranjuješ vegansko, ti priporočam, da posežeš po kakovostnem nadomestku.

Omega 3 maščobne kisline imajo namreč toliko pomembnih funkcij, da jih preprosto ne smeš spregledati. 

Komentarji (0)

Starejše novice