V Sloveniji so v teh dneh povišane ravni delcev PM10. Najvišje vrednosti beležijo v Novi Gorici, Trbovljah, Zagorju in Celju in tako bo po napovedih tudi jutri. Drugje bo onesnaženost zmerna.

Te dni se v več krajih po Sloveniji soočajo z visoko onesnaženostjo zraka z delci PM10. V Mariboru je onesnaženost z delci PM10 zmerna, zadnje dni v večernih urah celo presega mejne vrednosti. Agencija Republike Slovenije za okolje ob zmerni onesnaženosti z delci PM10 odraslim in otrokom z boleznimi pljuč ter odraslim z boleznimi srca, ki občutijo simptome, svetuje naj razmislijo o zmanjšanju fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem.

Izboljšanje kakovosti zraka na Agenciji Republike Slovenije za okolje pričakujejo šele v petek, ko bo zapihal okrepljen severovzhodni veter.

Tudi po podatkih Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave, ki je upravni in strokovni organ Mestne občine Maribor in občin Duplek, Ruše, Miklavž na Dravskem polju in Hoče - Slivnica na področju varstva okolja in naravne dediščine, so danes in včeraj prašni delci PM10 večkrat močno prekoračili kritično mejo.

Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti.

Merilna postaja Maribor Krekova/Tyrševa (graf za 30 dni, vir: spletna stran Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave)
Merilna postaja Maribor Center (graf za 30 dni, vir: spletna stran Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave)

O delcih PM10

Analiza virov PM10 kaže, da je vzrok onesnaženja z delci večinoma cestni promet, predvsem v prometno bolj obremenjenih urbanih središčih, v slabo prevetrenih kotlinah pa so pomemben vzrok onesnaženja tudi izpusti iz kurilnih naprav ter industrijskih virov. 

Delci vstopajo v telo prek dihal. V dihalih sprožijo oksidativni stres in vnetje, večjo odzivnost dihal, kašelj in oteženo dihanje.

Napoved verjetnosti za preseganje mejne vrednosti Agencija Republike Slovenije za okolje pripravlja za območja Maribora, Celja, Kranja, Novega mesta, Murske Sobote, Trbovelj, Zagorja in Hrastnika. Za ta območja je Vlada Republike Slovenije sprejela odloke o načrtu za kakovost zraka.

Onesnaženost zunanjega zraka prvi okoljski vzrok smrti zaradi raka

Izpostavljenost povišanim koncentracijam delcev je povezana z večjo obolevnostjo otrok zaradi astme in dokazano povzroča pojav pljučnega raka. Mednarodna agencija za raziskave raka je onesnaženost zunanjega zraka in delce PM uvrstila v 1. skupino, to je med dokazano rakotvorne snovi za ljudi. 

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je zaradi posledic izpostavljenosti onesnaženemu zunanjemu zraku v letu 2016 po svetu umrlo 4,2 milijona ljudi. Onesnaženost zraka je prvi okoljski vzrok prezgodnje smrti v Evropski uniji.

Manjši ko so delci PM, bolj kvaren je njihov učinek na zdravje. Drobni delci namreč brez težav prehajajo skozi membrane celic neposredno v krvni obtok ter se tako s krvjo razširijo po celotnem telesu. 

Vsem prebivalcem, zlasti ranljivim skupinam - dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki, ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča upoštevanje naslednjih priporočil:

- Redno spremljajmo obvestila in napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje o kakovosti zraka in upoštevajmo Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka.
- Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod.
- Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem.
- V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč. 
- Če imamo vgrajene ventilacijske sisteme, moramo v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre.
- Bivalne prostore učinkovito prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico).
- Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične  napore  zmanjšati.
- Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Viktorrrrr (nepreverjen)

Uhh zato mi je mora rekla da ima v ustih nekaj trdega???????

Starejše novice