Kasaško društvo Piramida krivca za stagnacijo in celo nazadovanje konjeniškega športa na Hipodromu Kamnica vidi v Športnih objektih Maribor in Mestni občini Maribor.

Takšno stališče so izrazili v pisanju, pod katerega je podpisan predsednik Kasaškega društva Piramida Dušan Selinšek, ki so ga naslovili na uredništvo Mariborinfo in v katerem opozarjajo na nekomunikacijo in ignorantski odnos s strani Športnih objektov Maribor.

Kasaško društvo Piramida, posestnik Hipodroma Kamnica in, kot sami izpostavljajo, največji investitor v zadnjih desetih letih, meni, da je čas, da »glede na zadnja razmišljanja Mestne občine Maribor o spremembi Hipodroma Kamnica v večnamensko športno površino za kolesarjenje in rolanje ter celo tek na smučeh, obelodani svoje razmišljanje«.

Kot pravijo, v zadnjih nekaj desetletjih in tudi sedaj s strani Mestne občine Maribor ni posluha za konjeništvo v Mariboru, o čemer po njihovih besedah pričajo dotrajani in premajhni boksi ter »dejstvo, da še vedno ni niti teoretičnih pogojev za izgradnjo pokritega jahališča«. 

Strogi vodovarstveni pogoji omejujejo skoraj vsako gradnjo

Spomnimo. Na poziv k oddaji vlog o zainteresiranosti za javno-zasebno partnerstvo v revitalizaciji hipodroma, ki ga je občina objavila konec septembra lani, se ni prijavil nihče, čeprav je po besedah mariborske občine interes izražalo več klubov. 

»Iz pogovorov s potencialnimi interesenti smo takrat izvedeli, da so jih od prijave odvrnili predvsem strogi vodovarstveni pogoji, ki veljajo za to območje in ki omejujejo skoraj vsako gradnjo,« je v začetku decembra sporočilo županstvo.

Zaradi varovanja podtalnice je po uredbi o vodovarstvenem območju na območju hipodroma dovoljeno postaviti le južno tribuno za gledalce, dopustni sta tudi rekonstrukcija ali nadomestna gradnja hlevov, vendar se število stojnih mest za konje ne sme povečati.

Predstavniki konjeniških klubov so kot največjo pomanjkljivost izpostavljali dejstvo, da na hipodromu ni zaprte jahalnice, ta pa je nujna za razvoj konjeniškega športa.

Podžupan Samo Peter Medved je tedaj dejal, da je želi Mestna občina Maribor ohraniti konjeniški šport na hipodromu v Kamnici. 

»Ker pa se zavedamo, da ima objekt zaradi naštetih omejitev zdaj zelo omejene razvojne možnosti, smo ministrstvu za okolje in prostor predlagali spremembo omenjene uredbe. Radi bi, da ta omogoča več gradnje, hkrati pa seveda še vedno zagotavlja visoko raven varovanja podtalnice. Odziv ministrstva pričakujemo še pred koncem leta,« pojasnjuje županstvo. 

A namere, da želi Mestna občina Maribor ohraniti konjeniški šport na hipodromu v Kamnici, Kasaški klub Piramida ne vidi. 

»Kljub temu da se je tudi po drugem poskusu izkazalo, da interesa tretjih sploh ni, niti Športni objekti Maribor niti Mestna občina Maribor ne pričneta sodelovati s Kasaškim društvom Piramida kot obstoječim posestnikom in glavnim investitorjem. Kasaško društvo Piramida nikakor ne bo pristajal na 'ad hoc' ukinitev konjeništva v Mariboru, ki ima na tej lokaciji več kot 140 let tradicije,« so zapisali v društvu. 

»Z vsemi pravnimi sredstvi bo Kasaško društvo Piramida še naprej ščitilo lastna investicijska vlaganja ter se trudila za ohranitev in razvoj Hipodroma Kamnica, ki ima odlično lokacijo ter bi lahko skupaj s turistično ponudbo kakovostno doprinesla k razvoju turistične dejavnosti tako v Mariboru kot v Kamnici,« dodajajo.

Ideje so, a vse se ustavi na eni točki ...

Razvojna vizija Kasaškega društva Piramida je po njihovih besedah široko zasnovana, a priznavajo, da brez dogovora s Športnimi objekti Maribor in mestno občino ni uresničljiva.

»Poleg nadaljevanja in širitve različnih jahalnih šol bi Hipodrom Kamnica lahko sprva prevzel tudi vzgojo polo konj, v nadaljevanju pa tudi organizacijo polo tekem na travi in/ali pesku. V tem delu je potrebno zagotoviti tudi ustrezne hotelske nastanitve v bližini, morda Račji dvor, ki bi se lahko razen tega ponujale tudi posameznikom oziroma ljubiteljem jahanja iz tujine. V bližini so Fontana, Mariborski otok ... Morda bi v smislu sinergije lahko zaživelo večje področje kot le Hipodrom Kamnica,« sprašujejo in dodajajo: 

»Zelo kratkoročno bi bila, seveda, velika pridobitev že ureditev pokritega jahališča, trajnega ali začasnega tako za uporabnike boksov, kakor tudi za izvajanje terapevtskega jahanja, ki se prav zaradi te pomanjkljivosti na tej lokaciji ni razvilo.«

Kasaško društvo Piramida trdi, da je v letih 2015 in 2016 vložilo sredstva v obnovo propadajočega gostinskega lokala in izgradnjo terase, v obnovo velikega jahališča in postavitve sprehajalne naprave pa približno 120.000 evrov »z obljubo oziroma dogovorom z upravljalcem, to je Športnimi objekti Maribor, da bodo ta vlaganja kompenzirana z obračunanimi najemninami.« 

A to se naj ne bi zgodilo, cena mesečnega najema vsakega boksa pa naj bi se leta 2017 celo močno dvignila, in sicer kar za 300 odstotkov: »Hkrati pa tudi o kompenzaciji investicijskih vlaganj z najemninami naenkrat niso več vedeli prav ničesar. Seveda, se Kasaško društvo Piramida s tem ni moglo strinjati, saj takšna podražitev pomeni popolnoma nesprejemljivo ceno za končne uporabnike boksov in tudi zaračunane ter dolgovane najemnine so naenkrat ostale odprte.«

Kasaško društvo Piramida kljub vsem težavam in nesoglasjem še oskrbuje devet policijskih konjev s hrano, senom in žagovino. Še vedno je najemnik Poni bara, ki pa, kot pravijo, »zaradi nerazčiščenih odnosov s ŠOM trenutno ne obratuje«.

»Kasaško društvo Piramida je zelo prizadeto in užaloščeno, ker doživlja ignoranco in sprenevedanje vseh odgovornih s strani Športnih objektov, in ne nazadnje tudi s strani Mestne občine Maribor, ki takšna ravnanja očitno podpira, in kljub vsemu z velikim upanjem pričakuje povabilo na ureditev razmer in k obnovitvi sodelovanja, vendar pod razumnimi pogoji, še tekom januarja 2020, vse v cilju, da se ne zamudi začetka sezone s pomladjo 2020,« še pozivajo.

Konjeniški šport je v Mariboru prisoten že vse od leta 1882, takrat je nastal tudi Hipodrom Kamnica. Še do nedavnega je bilo na Hipodromu Kamnica uhlevljenih več kot 40 konj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice