S premikom urinih kazalcev na zadnjo oktobrsko nedeljo bomo prešli na zimski čas in se poslovili od poletnega obdobja.

Premik kazalcev s 3. na 2. uro bo dobrodošel predvsem za tiste, ki radi spijo dlje, saj bodo pridobili dodatno uro spanca. Glede na načrte evropskih institucij je povsem mogoče, da nam oktobra prihodnje leto ure ne bo treba več premikati.

Zimski čas, ki je tudi s Soncem usklajeni čas, bo trajal do zadnje nedelje v marcu oziroma do 25. marca prihodnje leto. Nekatere države v Evropi premika urinih kazalcev ne izvajajo. 

Prvi premik ure so izvedli v Avstriji in Nemčiji po 2. svetovni vojni, pripomogel pa naj bi pri zmanjšanju porabe energentov in boljšem izkoristku svetlega dela dneva.

Zagovorniki premika ure poudarjajo, da s tovrstno potezo prihranimo energijo, več svetlobe zmanjša število prometnih nesreč in obseg kriminala, pozitivne učinke naj bi beležilo tudi gospodarstvo. Nasprotniki premika pa menijo, da energetskih prihrankov ni, negativni učinki naj bi se odrazili tudi na biološki uri ljudi, piše STA.

Posvetovanje, ki ga je Evropska komisija izvedla tudi v Sloveniji, je pokazalo, da je večina odstotka sodelujočih iz Slovenije izrazilo naklonjenost trajnemu poletnemu času. Tako bomo morda spomladi uro prestavili še zadnjič, in to na poletni čas.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice