Seznamu slovenskih hotelov, ki na sicer priljubljenih turističnih destinacijah propadajo in kazijo podobo slovenskega turizma, ni videti konca.

Na tem seznamu je tudi nekoč priljubljeni hotel Areh, ki je pohorske turistične delavce pogosto spravljal v zadrego zaradi klavrne podobe. Zdaj je na javni dražbi vendarle našel novega lastnika. Za žičniške naprave, ki so še vedno del stečajne mase Športnega centra Pohorje, pa za zdaj ni zanimanja.

»Greh, sramota Mariboru, to je sramota Mariboru,« takšne komentarje obiskovalcev je pogosto izvabila propadajoča zunanjost in notranjost hotela Areh, tudi ob našem obisku.

Turisti spraševali, kaj se dogaja s hotelom

Ker so vrata hotela že dve leti zaprta, so okoliški gostinci z letaki na vratih hotela goste vabili k sebi. Pogosto pa so morali odgovarjati na vprašanje, zakaj tak hotel propada. »Zaprti lokal, to je najslabša reklama za neko destinacijo. Zadnje čase res klavrno, ljudje so nas spraševali, kaj se dogaja s hotelom, kdo je lastnik, bo prodano ali ne bo prodano,« pravi Maksimiljan Klančnik, predsednik Društva gostincev Pohorja.

Zdaj bo turistom končno lahko povedal, da ima hotel nove lastnike. Za 356 tisoč evrov je hotel iz stečaja Športnega centra Areh kupilo mariborsko podjetje Nanomont, kjer pa načrtov še niso razkrili. Pohorski gostinci se konkurence ne bojijo, nasprotno, veseli so je.

»31 let sem že tu na Pohorju, hotel je prej deloval, bili smo v dobrih odnosih in ne vidim razloga, zakaj ne bi tudi z novimi lastniki,« pravi Klančnik.

Kaj pa žičnice?

A za dolgoročni razvoj smučišča bo treba urediti še lastništvo žičnic, ki so še vedno del stečaja Športnega centra Pohorje. Večina teh žičniških naprav na Arehu bo 8. novembra na javni dražbi naprodaj za 6,8 milijona evrov. Občutno preveč, pravijo na Občini Ruše. Tudi v javnem podjetju Marprom, kjer te žičnice zdaj najemajo, pravijo, da je cena enostavno previsoka.

Nekatere vlečnice so stare več kot 40 let, pri najnovejši šestsedežnici Pisker pa kupec niti ne bi dobil električnega pogona, saj ta ni del stečaja. Zimska sezona ni pod vprašajem, saj se najemna pogodba za žičnice izteče marca prihodnje leto. Povpraševanje po prenočitvenih zmogljivostih pa po besedah predsednika Društva gostincev Pohorja obstaja.

»Zima, jaz mislim, da ne bi smela biti vprašljiva, glede na to, da se trendi zdaj, kar se tiče tujcev spreminjajo. Nekako so se začeli tujci zdaj malo bolj zanimat za Slovenijo. Mislim, da zima sploh ni problem,« ocenjuje Klančnik.

A da bo nov lastnik hotela Areh napolnil 24 hotelskih sob, bo moral pošteno zavihati rokave. »Lastnik zdaj ima tudi riziko to iti investirat nazaj, tu še vse drugo treba zraven,« pravijo mimoidoči in niso daleč od resnice.

Po grobih ocenah naj bi obnova strehe, vodovodnih in električnih napeljav, ogrevanja, sob in restavracije stala vsaj 2 milijona evrov.

Tagi

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice