Nov splošni dogovor za tekoče leto je položaj zdravnikov družinske medicine še poslabšal. Kaj to pomeni za zdravstveno stanje pacientov?

Zdravniki družinske medicine že nekaj časa opozarjajo na preobremenjenost, po novih pravilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa morajo sedaj vpisati še dodatnih 200 bolnikov.

Zaradi slednjih so družinski zdravniki v Celju zagrozili z odpovedjo pogodb, saj so po mnenju specialistov in specializantov družinske medicine edini sprejemljivi kriteriji za delo v družinski ambulanti že sprejeti standardi in normativi - za leto 2019 je to 1895 količnikov, s ciljem 1500 opredeljenih količnikov na enega zdravnika. 
 

Sistem se lahko zruši čez noč

A družinskih zdravnikov je premalo, pacientov, za katere tako ostane premalo časa, pa preveč. Družinski zdravniki v Celju pa niso edini, ki so zagrozili z odpovedjo pogodb.

»Zadeve so večplastne. Že dolgo časa opozarjamo, da so zadeve nevarne tako za nas kot tudi za paciente. Preprosto gre za pomanjkanje časa, ki bi si ga pacienti zaslužili, da bi se jim posvetili za strokovno in kvaliteto obravnavo,« pojasnjuje Katarina Skubec Moćić, predstojnica delovne enote družinskih zdravnikov v ZD Celje.

Da so možnosti strokovnih napak ali zapletov pri zdravljenju toliko večje, pa opozarja tudi direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota in specialistka družinske medicine Edith Žižek Sapač: »Vsi smo na istem, mi imamo to srečo, da nimamo načrtovanih nekih večjih upokojitev, bolniških ali porodniških, saj bi se nam ta sistem lahko zrušil čez noč.«

Preobremenitev ali dolgoročno poslabšanje bolnikove situacije

»Mi smo tu, da delamo v dobro bolnikov. In to vsekakor ni dobro za njih«, je jasna Skubec Moćićeva. 

Da bistveno preobremenjene ambulante vodijo k splošnemu nezadovoljstvu tudi na drugi strani, opažajo tudi v mariborskem zdravstvenem domu. Specialistka družinske medicine in v. d. predstojnica OE SZV Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor Maja Arzenšek opozarja, da je daleč največji problem časovni pritisk: »Za pacienta imamo na voljo pet do sedem minut; če si za koga, kar si, vzamemo več časa, pomeni, da drugi čaka in da kolegi ostajajo preko delovnega časa v službi.«

Tako družinski zdravniki pozivajo k sistematični ureditvi razmer na področju družinske medicine. »Razbremenitev je absolutno potrebna. V smislu, da stimuliramo zaposlovanje novih zdravnikov, čeprav vemo, da je to dodaten problem, da je tudi novih malo, ampak s tem bomo dali eno upanje vsem mladim kolegom, da se bodo za to specializacijo tudi odločili,« razmišlja Arzenškova.

Na mizi so kolektivne odpovedi pogodb

Tako razmere kličejo po obupu: na mizi so sedaj kolektivne najave odpovedi pogodb. V celjskem zdravstvenem domu to napovedujejo za prvi maj vsi tamkajšnji zdravniki družinske medicine. 

Predstojnica njihove delovne enote tako dodaja: »Zaenkrat smo se podpisali vsi zdravniki v zdravstvenem domu, pripravljeni pa so se podpisati tudi trije zdravniki v dislociranih enotah: v Štorah, Vojniku in Dobrni. Upamo, da temu ne bo tako in da ta skrajen ukrep ne bo potreben.« 

Ker doslej prošnje niso padle na plodna tla, so ukrepi nujni. »Nam je zelo žal, da se moremo poslužiti teh ukrepov,« še pojasnjuje predstojnica in dodaja: »Problematika je stara in se vleče, vsi poskusi so se izjalovili in nihče nam ni prisluhnil. Resnično verjamem, da je državi mar za državljane in njihovo zdravstveno varstvo ...«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice