Turizem v štajerski prestolnici cveti. Preverili smo, po čem turisti povprašujejo in kaj odnesejo domov, kot spomin na Maribor.

Podatki Turistično informacijskega centra Maribor prikazujejo izjemno rast turističnih obiskov. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je porast obiska v primerjavi z enakim obdobjem lani 10-odstotni. Turisti povprašujejo po znamenitostih mesta, po turističnih prospektih, prireditvah v času njihovega bivanja in vsekakor o kulinarični ponudbi.

»Seveda se številni obiskovalci odločijo tudi za nakup spominka. Najpogosteje so to magneti in razglednice ter ostali spominki manjših vrednosti (svinčniki, kemiki, beležke, obeski za ključe). Trenutno so na primer Američani eni od tistih, za katere bi lahko rekli, da za spominke sežejo globlje v žep. Priljubljeno prodajno mesto spominkov je tudi Hiša Stare trte na Lentu, ki s ponudbo poleg splošnih spominkov, kot so magneti in razglednice, nagovarja predvsem ljubitelje vina in kulinarike. Tako med najbolj prodajane spominki prednjačijo vina štajerskih vinarjev (v ponudbi vinoteke Hiše Stare trte jih je trenutno okoli 180), odpirači za vinske steklenice, čokolade in pralineji, bučno olje, domače marmelade in drugi vinsko-kulinarično obarvani izdelki,« so sporočili iz  Zavoda za Turizem Maribor - Pohorje.

Avtor: Boštjan Selinšek

Turisti prepoznajo dobre in kvalitetne izdelke

Razjefiber biro zaradi izbora produktov, ki jih prodajajo, obiskujejo tudi domačini, ki iščejo unikatne stvari iz mesta. 

»Kot spominki, ki si jih turisti kupijo prevladujejo magnetki, razglednice ter majice, ki jih tiskamo sami in nastajajo v našem Centru grafičnih umetnosti. Izdelki so ročno delo, kar turisti vedno bolj cenijo in so za to pripravljen odšteti tudi kakšen evro več. Po naših izkušnjah turisti prepoznajo dobre in kvalitetne izdelke, zato jim ni težko kupiti izdelkov, ki s sabo nosijo dobro zgodbo z lokalnim pridihom,« so poudarili iz Rajzenfiberja.

Nekaj drugačnega lahko turisti najdejo tudi v prodajalni Slovenska – Local made, kjer prodajajo izbrane izdelke slovenskih oblikovalcev. Tukaj turisti najpogosteje izberejo magnetke, naravno milo ali lesene uhane. Popularni so tudi leseni metuljčki, ročno izdelana keramika in sojine svečke. Nekateri pa celo posežejo malo globlje v žep in kupijo unikatno leseno torbico in laneno obleko.
 

FOTO: Go2Maribor

Najstarejša ulica je zaspala

V Podjetju Go2Maribor izpostavljajo, da v Mariboru ni pretirano zapravljivih turistov, kar je po njihovem mnenju posledica pomanjkanja petičnih gostov na splošno. 

Pri njih so prodajno najuspešnejši med lokalnimi produkti marmelade, čaji, borovničev liker in pivo, med suvenirji pa predvsem majice in magnetki z motivi Maribora in Stare trte. 

»Mimoidočih turistov, ki se samovoljno ustavijo v naši trgovini je sicer nekoliko manj, kar pripisujemo »zaspanosti« Dravske ulice, ki je mimogrede najstarejša ulica v Mariboru in kot taka predstavlja velik turistični potencial, ki si ga naše podjetje želi v prihodnosti bolje izkoristiti,« so poudarili v Go2Maribor.

Turisti vedo, da je Maribor nogometno mesto

Nedvomno marsikateri turist ob besedi Maribor najprej pomisli na nogomet. Zato se zelo radi ustavijo tudi v Vijol'čni Bajti, kjer sežejo po nakupu dresov, navijaških šalov in majic. »Velikokrat vprašajo če je v času njihovega dopustovanja kakšna tekma in si jo potem tudi ogledajo,« pojasnjujejo iz Vijol'čne Bajte.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Demir18 (nepreverjen)

“Preverili smo, kaj turisti najraje odnesejo iz Maribora”. Šila in kopita? :-D

Navijac (nepreverjen)

Zanimivo Se dobro da sploh kaj kupijo

Markotr (nepreverjen)

Maribor je vsako leto lepši.

Starejše novice