Osnovna šola je, za razliko od vrtcev, obvezna in brezplačna, toda kljub eni položnici za starše manj, pa vse ni čisto zastonj. Preverili smo, koliko v povprečju, stanejo šolske potrebščine za prvošolce v letošnjem šolskem letu.

Slovenske osnovne šole bo v letošnjem šolskem letu obiskovalo približno 187.500 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prvič prestopilo 20.840 učencev. Vsaka šola pred začetkom šolskega leta objavi sezname učbenikov, delovnih zvezkov in ostalih šolskih potrebščin za prihajajoče šolsko leto. Pri teh seznamih so sicer določena odstopanja. Gre za potrebščine, kot so: zvezki, svinčniki, flomastri pa seveda tudi torbe, peresnice, šolski copati in drugo, kar je potrebno za vstop v prvi razred osnovne šole.

Koliko stanejo prvošolci?

Preverili smo objavljene sezname in seznam Osnovne šole I Murska Sobota uporabili za vzorčen primer izračuna stroškov. 

Ugotovili smo, da povprečen strošek za nakup šolskih potrebščin preseže 100 evrov, odvisno pa je seveda od finančne zmogljivosti in pripravljenosti staršev, kako globoko so pripravljeni seči v žep. Cena večine potrebščin, kot so zvezki, ovitki, mape, radirke, šilčki, kolaž papir, svinčniki, plastelin, ravnilo, risalni blok in podobni »potrošni material« se gibljejo med enim in tremi evri. Večji vložek pa predstavlja nakup barvic, flomastrov, voščenk, peresnice, šolskih copat in predvsem šolske torbe. Ravno nakup šolske torbe je največji finančni zalogaj, saj se cene gibljejo od 30 pa vse do 180 evrov.

Osnovna šola I Murska Sobota

Največji zalogaj šolska torba

Na podlagi izkušenj prodajalcev v DZS-ju predstavlja strošek prvošolca čez 100 evrov. 

»Največji zalogaj je absolutno šolska torba, saj ponujamo različne tipe, nekatere so celo že napolnjene s peresnico, vrečo za copate in podobnim. Vse je pa seveda odvisno od staršev samih, koliko so zmožni in pripravljeni odšteti«. 

Poplavo izdelkov na trgu šolskih potrebščin je lepo opisala mama bodoče prvošolke Zale:

»Ko kupuješ šolske potrebščine skupaj z otrokom, lahko pričakuješ, da si bo izbral nahrbtnik z motivom najljubše risanke in najdražjo peresnico, saj je izbire zares ogromno in trgovci seveda ciljajo tudi na čustva otrok«. 

Kaj hitro se lahko tako pričakovani strošek staršev bistveno zviša. Zalina mama nam je zaupala, da je odštela za vse potrebščine okoli 150 evrov. 

Delovni zvezki zastonj

Velja poudariti, da je pozitivna plat dejstvo, da prvošolci dobijo delovne zvezke zastonj, saj jih financira država. Ravno tako pa je tudi v šolskem letu 2019/2020 izposoja učbenikov iz učbeniških skladov za vse učence brezplačna. 

Rok Šavel

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice