Snaga začenja s spomladansko akcijo brezplačnega zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev.

Ta četrtek Snaga na pot po mestnih četrteh in krajevnih skupnostih Mestne občine Maribor pošilja pomično zbiralnico nevarnih odpadkov. Kot so sporočili iz Snage, tovrstno akcijo izvajajo dvakrat letno, tudi jeseni, za Snagine uporabnike pa je predaja nevarnih odpadkov v pomično zbiralnico brezplačna

V pomično zbiralnico nevarnih odpadkov lahko vsi, ki so vključeni v sistem ravnanja z odpadki, predajo nevarne odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih – baterije, zdravila, topila, barve, odpadna olja, kozmetiko s pretečenim rokom uporabe in podobno

Liter odpadnega olja lahko onesnaži 1000 litrov pitne vode

Lani je Snaga v spomladanski in jesenski akciji zbrala 60 ton nevarnih odpadkov, kar je dve toni več kot predlani. To kaže na rahlo rast količin te vrste odpadkov, ki nastajajo v vsakem domu. Nevarni odpadki pomenijo grožnjo okolju, zato moramo z njimi ravnati odgovorno. Liter odpadnega olja, ki je nevarni odpadek in pogosto pristane kar v odtoku, lahko onesnaži do 1000 litrov pitne vode, to pa je količina, ki jo povprečni Evropejec porabi v petih dneh. Z ločenim zbiranjem in obdelavo nevarnih odpadkov ohranjamo naravne vire, ki so omejeni, poskrbimo pa za zaključen krog ravnanja z odpadki, v katerem se odpadki vračajo v procese v obliki sekundarnih surovin. 

Nevarne odpadke lahko Snagini uporabniki vse leto predajajo na zbirnih centrih, kjer sprejemamo vse vrste odpadkov. Predaja na zbirne centre je za večino vrst odpadkov brezplačna, saj je njihovo ravnanje že vključeno v ceno, ki jo uporabnik poravna z mesečno položnico. Prav tako je v ceno vključena tudi predaja nevarnih odpadkov v pomično zbiralnico, ki bo na poti po Mariboru do konca maja.

Urnik zbiralnice je objavljen na spletni strani Snage, uporabniki pa so ga prejeli z zadnjo položnico, prav tako ga bodo prejeli s položnico v začetku maja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice