Slika je simbolična.
Prišel je čas razmnoževanja čebel. Veste, kako ravnati, če naletite na čebelji roj?

Rojenje čebel je naravno razmnoževanje čebeljih družin. Pri tem se družina razdeli na dva dela. En del z novo matico ostane v panju, drugi del pa panj zapusti.

Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje, so zapisali na spletni strani ljubljanske mestne občine.

Roj je popoln naraven začetek nove čebelje družine, ki prinese s seboj vse, kar rabi mlada čebelja družina za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege.

To je predvsem pomembno, ker s seboj ne prinese morebitnih bolezni, katerih povzročitelji imajo zatočišče v starem satju. Ko zapusti staro družino, se delno tudi otrese varoje in zgradi novo satje.

So čebele v roju nevarne?

Čebele v roju niso nevarne. Njihov edini namen je poiskati novo lokacijo za domovanje. Ker imajo medene golše napolnjene z medičino, ne morejo pičiti.

Vsekakor pa je pogled nanje lahko strašljiv, saj štejejo tudi do 20.000 čebel, ki sledijo matici in skrbijo zanjo pri »selitvi«.

Pri iskanju novega bivališča se čebelji roj obesi na vejo ali pod napušč in počaka, da izvidnica pride nazaj z informacijo. Po navadi na enem mestu ostane nekje največ do ene ure, zato je potrebno informacijo čim prej sporočiti ustreznim službam.

V Mestni občini Ljubljana v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Gasilsko brigada Ljubljana že od leta 2016 skrbijo za ta pojav. V sodelovanju s sedmimi ljubljanskim čebelarji so vzpostavili mrežo pobiralcev rojev, ki bo prisotna na terenu od maja do septembra, ko se roji tudi pojavljajo.

Ne ustrašite se roja, pokličite 112

Če naletite na roj čebel, se ga ne ustrašite. Pokličite 112 in čebelarji ga bodo odstranili in novi družini priskrbeli novo domovanje.

Več informacij najdete na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Maj, mesec čebel

V Ljubljani bo ves mesec maj posvečen čebelam, saj 20. maja obeležujemo svetovni dan čebel. Skozi cel mesec pripravljamo različne 'čebelje' aktivnosti, s katerimi bodo poudarjali pomen čebel za življenje nas vseh. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice