Pred nekaj več kot letom dni so se po objavi na Mariborinfo začele razprave o stari trafiki pri Starem mostu, ki jo je Mestna občina Maribor želela prodati za 6.500 evrov. Zdaj bo prenovljena trafika znova odprla svoja vrata.

Pri razpravi o za Maribor izjemno zgodovinsko pomembnem kiosku so se številne občanke in občani oglasili s predlogom, da Mestna občina Maribor trafike ne proda, ampak uporabi za druge namene. Med njimi je odgovorne k slednjemu pozvala tudi mariborska kulturnica Zora A. Jurič z besedami, da »naj ne zapravijo vendar vsega, kar daje temu mestu identiteto«.

Pobudi je prisluhnil tudi tedanji mariborski župan Andrej Fištravec, zato so trafiko izvzeli iz prodaje in kot so julija za Mariborinfo pojasnili na občini – pričeli so se odvijati »načrti za umeščanje vsebine v objekt«.

Naposled bomo le dočakali dan D in trafika bo končno (znova) odprla svoja vrata. Odprtje mestne znamenitosti bo v soboto, 23. novembra, ob 11. uri.

Naj spomnimo ...

Poleti nam je direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana pojasnila, da bi kiosk služil kot stičišče za vse ponudnike vodstev po Mariboru: »Notranjost trafike bi obnovili tako, kot je bila nekoč; prodajali bi se časopisi in vse, kar v trafiko sodi. Prodajale bi se tudi knjige oziroma literatura o Mariboru. Imeli bi tudi zgodbarno – tam bi se pripovedovale zgodbe, okoli te trafike pa načrtujemo tudi mesto, kjer bi se lahko bralo in srečevalo.«

Združili pa bi tako trafiko kot tudi muzejski del in sprehod skozi zgodovino Maribora: »Tam bi imeli tudi manjši muzejski del, posvečen preteklosti – predvsem tega dela – Maribora, in bi turistično povezovali levi in desni breg Drave.« 

Trafika bi imela tudi zaposlenega, ki bi delal kot kustos – poleg prodaje bi skrbel tudi za zgodovinsko-muzejski del in za sprehode oziroma vodstva po Mariboru. Pri tem in pri stroških elektrike bi s sofinanciranjem vskočila občina, saj je »muzej kadrovsko že tako ali tako podhranjen«. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice