Ste opazili veliki rdeč zabojnik, ki so ga postavili na Glavnem trgu? Ta naznanja prihod MBajka v Maribor, a se pri tem mnogi sprašujejo, če bo zabojnik na Glavnem trgu tudi ostal. Preverjamo.

Maribor se bo kmalu pridružil mestom, ki občanom in obiskovalcem mesta ponujajo izposojo javnih koles.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je konec decembra z direktorjem podjetja Europlakat Markom Kolblom namreč podpisal pogodbo o javno zasebnem partnerstvu za souporabo koles v Mestni občini Maribor pod imenom MBajk.

Zadnje tedne tako po Mariboru potekajo gradbena dela, s katerimi vzpostavljajo kolesarske postaje, na Glavnem trgu pa so nedavno postavili veliki rdeči zabojnik, ki naznanja prihod MBajka v mesto.

Ker zabojnik na Glavnem trgu močno izstopa, se mnogi sprašujejo, ali bo zabojnik tam ostal, ali pa ga bodo odstranili.

Rdeči zabojnik oziroma info točka, bo ta ostala?

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je nedavno poudaril, da je vesel »navihanega spodbujanja in osveščanja«, ki smo mu ob prihodu MBajka priča v mestu. 

Ulice namreč krasijo rdeča kolesa, na prihod MBajka opozarjajo panoji, na Glavnem trgu pa info točko, kjer so obiskovalcem na voljo informacije o delovanju novega sistema izposoje koles.

Tako je ena izmed občank na Mestno občino Maribor preko na novo ustanovljene platforme Izboljšamo Maribor naslovila vprašanje in pobudo.

Zapisala je namreč, da je opazila instalacijo na Glavnem trgu in jo zanima, ali bo tam ostala za vedno. Poleg tega je predlagala, da zabojnik prestavijo na drugo lokacijo.

Na občini so odgovorili, da objekt služi informiranju in obveščanju občanov o vzpostaviti sistema izposoje mestnih koles MBajk, ki bo pričel delovati v mesecu aprila.

»V njem so na voljo informacije o tem, kako deluje izposoja koles, kako namestiti aplikacijo in kako jo uporabljati. Objekt bo na tem mestu predvidoma do konca aprila 2022, nato bo odstranjen,« odgovarjajo na Mestni občini Maribor.

Spomnimo ...

Ob zagonu sistema bo v sistem vključenih 22 postaj, ki bodo razporejene po širšem središču mesta. Te med seboj niso oddaljene več kot 300 do 500 metrov, izjemoma več.

Sistem MBajk je namreč zasnovan tako, da bo spodbujal izposojo za posamezno vožnjo in ne za določeno časovno obdobje. Lokacije postaj so izbrali glede na stanovanjske, izobraževalne in druge za mesto in mobilnost pomembne lokacije in ustanove.

V sistem bodo vključena kolesa, ki so izdelana posebej za ta sistem in posebej vzdržljiva in prilagojena za uporabo v vseh vremenskih pogojih, saj bo sistem obratoval 24 ur na dan, vse dni v letu. 

Letna registracija znaša tri evre

Sistem bo predstavljal zelo ugodno dopolnitev sistema javnega potniškega prevoza v mestu, saj bo brezplačna vsaka prva ura izposoje z neomejenim številom izposoj.

Ob letni registraciji se bo za vsakoletno preverjanje veljavnosti in aktivacije načina plačila zaračunal znesek treh evrov, ki bo štel kot dobropis, strošek tedenske registracije pa bo znašal en evro.

Uporabniki si bodo kolesa lahko izposojali preko terminalov, ki bodo nameščeni na postajah, ali preko mobilne aplikacije, kjer bodo v vsakem trenutku na voljo tudi informacije o razpoložljivosti koles in ključavnic po posameznih postajah.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide

Tole javno-zasebno partnerstvo mi smrdi po korupciji. Občina plača 200.000 €, dobiček ostane privatni firmi.

DejanV (nepreverjen)

Dobicek, ki nastane pri brezplacni uporabi koles? 😂

In reply to by Franc s Piramide

Leka (nepreverjen)

V Mariboru nastaja problem varnosti pešcev na pločniku in conah za pešce .
To postaja smrtno nevarno saj nadzora nad vožnjo s kolesi in skiroji nihče ne nadzira ! Razne AKCIJE so metanje peska v oči slepim .

Starejše novice