Slika je simbolična.
Ob vsesplošnem dvigu cen je jasno, da bo življenje odslej veliko dražje. Preverili smo, ali bomo podražitev deležni tudi v mariborskem javnem potniškem prometu. Kaj na dvig cen odgovarjajo v Marpromu?

V zadnjih mesecih smo priča številnim podražitvam na različnih področjih, pa naj gre za višanje cen goriv, energentov, surovin ali živil. Vse višje cene postajajo nova resničnost, ki vplivajo na vse nas, a predvsem na posameznike, ki živijo na robu revščine.

Mnogi posamezniki, predvsem starejši, se zato, za zmanjšanje stroškov in z namenom, da bi prihranili nekaj denarja, poslužujejo javnega potniškega prometa.

Zato je na mestu vprašanje, ali bo prišlo do podražitev tudi v mariborskem javnem prevozu oziroma do zvišanja cen voženj, ali pa jim bo na drugi strani mesto prišlo nasproti in bo cene celo znižalo.

Da bi morali poceniti cene v mariborskem potniškem prometu, se glasi tudi ena izmed pobud, ki jo je podjetje Marprom prejelo preko nedavno na novo obujene platforme Izboljšamo Maribor, s katero lahko občani podajo svoje pobude in vprašanja, ki se nanašajo na mesto.

»Predlagam, da se javni potniški promet poceni, ker aktualne cene so absolutno previsoke gledano tako z vidika turista kot občana,« je med drugim zapisano v pobudi.

Kaj na pobudo odgovarja Marprom, bo morda na mariborskih avtobusih res prišlo do znižanja cen voženj, ali pa bodo tudi na področju potniškega prometa v mestu cene zrasle v nebo?

Cena vožnje pri vozniku znaša dva evra

Marprom je bil ustanovljen leta 2011 z namenom opravljanja storitve mestnega potniškega prometa na območju celotne občine Maribor. Po ustanovitvi je sprva deloval kot javni gospodarski zavod, julija 2012 pa je bil s spremembo odloka preoblikovan v javno podjetje za mestni potniški promet.

Cenik javnega mestnega potniškega prometa sprejema mariborski mestni svet na podlagi predloga izvajalca obvezne gospodarske javne službe. Nazadnje je bil cenik vozovnic v Mariboru spremenjen 1. marca 2020.

Tako posameznik, ki kupi vozovnico pri vozniku, za eno vožnjo plača dva evra, otroci od šestega do 14 leta pa en evro. Na drugi strani je v predprodaji potrebno za vožnjo odšteti en evro, za deset voženj pa osem evrov. Mesečna osnovna vozovnica stane 30 evrov.

Po mnenju občine cene primerljive z drugimi mesti

Na morebitno znižanje cen vozovnic na Mestni občini Maribor odgovarjajo, da si vsak uporabnik želi javni mestni potniški promet najvišje kakovosti po najnižji ceni, po možnosti brezplačen, kar je po njihovem mnenju legitimno pričakovanje. 

»Vendar se je treba zavedati, da potnik pri uporabi storitve plača le del dejanskih stroškov prevoza, preostanek do realne cene pa je podprt s strani Mestne občine Maribor v obliki subvencije.

Javni mestni potniški promet ima določeno stroškovno strukturo – svojo ceno in ga ni mogoče organizirati brezplačno, opravljati kakovostno in obenem še izboljšati,« razlagajo na mariborski občini.

Sredstva za izvajanje potniškega prometa se tako zagotavljajo s prodajo prevoznih storitev in iz proračuna občine.

»Če se prihodki od vozovnic zmanjšajo, jih je treba nadomestiti iz drugih virov financiranja. To pomeni prerazporeditev razpoložljivih sredstev, ki so namenjena drugim dejavnostim, za mobilnost,« so jasni na občini.

Pri tem dodajajo, da je cena javnega mestnega potniškega prometa socialna kategorija in ne ekonomska, zato v okviru potniškega prometa razpolagajo z več tipov vozovnic.

»Iz tega izhaja, da imamo glede na mesta, kot so na primer Ljubljana, Gradec in Zagreb, upoštevaje obseg javnega mestnega potniškega prometa povsem primerljive cene vozovnic,« zaključujejo na Mestni občini Maribor.

Bo prišlo celo do podražitev vozovnic?

Pa lahko na drugi strani Mariborčani pričakujejo ne pocenitev, temveč podražitev vozovnic? Na Marpromu odgovarjajo, da za zdaj predlog podražitve vozovnic še ni bil podan.

»Morebitna prihodnja podražitev pa bo odvisna predvsem od gibanja oziroma rasti cen pogonskih goriv in drugih stroškov,« so jasni na Marpromu.

Pri tem dodajajo, da čeprav so cene goriv trenutno regulirane, je njihov dvig v dosedanjem delu leta Marpromu povzročil nenačrtovane dodatne stroške. 

»Nabava pogonskih goriv predstavlja skoraj 15-odstotni delež v strukturi vseh stroškov javnega mestnega potniškega prometa v Mariboru, pri čemer, upoštevaje gibanje cen goriv v prvih petih mesecih 2022, podjetje že presega mejo planiranih stroškov zanje v tem obdobju,« zaključujejo na Marpromu.

Brezplačni prevoz za upokojence, starejše in invalide

Lahko pa se upokojenci, starejši od 65 let, invalidi in vojni veterani, od prejšnjega leta v Mariboru brezplačno vozijo z mestnimi avtobusi.

Vsem upokojencem, starejšim od 65 let, invalidom in imetnikom evropske kartice ugodnosti za invalide in vojne veterane, ki že imajo kartico IJPP (rdeča kartica) in vozovnico za območje Slovenije, se je tako s prejšnjim letom nova vozovnica za mestni promet avtomatsko zapisala na kartico ob prvi vožnji z medkrajevnim prevozom ali mestnim prevozom potnikov.

Omenjeni upravičenci, ki še niso uveljavljali pravice do vozovnice za območje Slovenije, pa lahko vlogo za brezplačno vozovnico oddajo na blagajni Avtobusne postaje Maribor.

Ob tem je treba predložiti osebno izkaznico, če gre za invalida pa še izkaznico ugodnosti invalida. Omenjena vozovnica poleg neomejene uporabe mestnih avtobusov zagotavlja še brezplačen prevoz v medkrajevnem potniškem prometu po vsej Sloveniji z avtobusi in vlaki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice