Slika je simbolična.
Inšpektorji so zaradi PCT prejšnji teden zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal.

Inšpektorji so v nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT v trgovinski in gostinski dejavnosti od 1. do 7. novembra po pojasnilih v. d. glavne tržne inšpektorice Martine Gašperlin opravili 648 nadzorov, pri tem so začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal

Stanje pri bencinskih servisih se izboljšuje, petina gostincev noče upoštevati ukrepa.

Plačilni nalogi bencinskim servisom

Tržna inšpekcija je v času nadzora v štirih primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, izdala tudi plačilne naloge. 

Vsi so bili izdani bencinskim servisom, ker niso preverjali pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri strankah, je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 v Ljubljani danes dejala Gašperlinova.

Čez vikend so po celi Sloveniji pod drobnogled vzeli 153 trgovcev, skoraj polovica od teh je bila bencinskih servisov.

Ti so po njenih besedah še posebej problematični glede preverjanja pogoja PCT. V šestih primerih so inšpektorji z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam (v Izoli, Postojni in Mariboru) ter trem trgovinam (Kik, Tom Taylor in Tedi).

Inšpektor bencinski servis z ustno odločbo začasno zaprl do odprave nepravilnosti

Od opravljenih nadzorov čez konec tedna so v nedeljo pregledali 13 bencinskih servisov na območju Dolenjske, ti niso bili problematični, 17 bencinskih servisov na območju Mariboru, enega je inšpektor z ustno odločbo začasno zaprl do odprave nepravilnosti, ter šest bencinskih servisov na območju Nove Gorice, kjer so v dveh primerih izrekli opozorilo, saj so sicer zagotavljali preverjanje, a šele pri blagajni.

To, da trgovec pri blagajni vpraša za pogoj PCT, po pojasnilih Gašperlinove ni v redu. »Želimo doseči, da trgovec oziroma prodajalec preveri PCT pri vhodu, na vstopni točki,« je dejala.

Glede na ugotovitve se je stanje v zvezi s preverjanjem pogoja PCT na bencinskih servisih po njenih besedah sicer bistveno izboljšalo, ni pa še idealno. Gašperlinova si želi, da zavezanci izkoristijo prisotnost inšpektorja in ga vprašajo, če jim kaj glede odloka ni jasno.

Inšpektorji so v soboto opravili tudi 17 nadzorov v nočnih klubih. Ti so večinoma poslovali v skladu s pravili, pregledovali so tako osebne dokumente kot PCT dokazila, tudi maksimalno število gostov ni bilo preseženo. V enem primeru, v gostinskem obratu v Kopru, pa je bila izdana ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti.

»Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT tako s strani uporabnikov kot ponudnikov storitev, zato ne želimo delati zgolj na statistiki, ker nam tekmovanje s številkami ne bo prineslo želenega rezultata,« je še dejala Gašperlinova.

Petina gostinskih lokalov noče upoštevati ukrepov

Medtem je inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po besedah direktorja Branka Podpečana prejšnji teden opravila poostren nadzor v gostinski dejavnosti, trgovini z živili in obratih za proizvodnjo živil. Opravili so 602 nadzora, pri tem pa v 111 ugotovili nepravilnost - ena se nanaša na trgovino, ostale na gostinske obrate.

Po njegovih pojasnilih je šlo predvsem za pomanjkljivosti pri nadzoru pogoja PCT, izvajalci so denimo samo vprašali, ali je izpolnjen pogoj PCT ali ne, ali so samo pogledali potrdilo, niso pa preverjali pristnosti in veljavnosti QR kode. Zaradi tega je bilo izrečenih več ukrepov, skupaj je bilo glob za 45.500 evrov.

Kot je poudaril, je približno petina gostinskih lokalov, ki noče upoštevati teh ukrepov. »Ni namen našega nadzora izrekanje glob, vendar očitno drugače ne gre,« je dodal.

Inšpektorji so tako zaprli en obrat, izdali so mu tudi upravno odločbo, medtem ko so ostali v času prisotnosti inšpektorjev vzpostavili vse pogoje, ki so potrebni, da lahko gostinski obrat obratuje.

V primeru nepravilnosti v trgovini po njegovih pojasnilih poslovodja ni želela predstaviti podatkov o izpolnjevanju pogoja PCT za zaposlene, zaradi česar so izdali 4000 evrov globe.

Podpečan je ob tem poudaril, da poostrene nadzore izvajajo tudi ta teden, tako bo tudi prihodnji teden, pri tem pa bodo stopnjevali ukrepanje. Za kršitelje, ki niso pripravljeni upoštevati pogojev, bodo izrekali globe in začasno prepovedali delovanje.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DENIS1234 (nepreverjen)

Idioti, kak naj grem na šiht in polnit državno malho, če ne morem napolnit rezervoarja, pa ne mi z nekimi avtobusi in podobno, v eno smer dobrih 50 km......

SLO (nepreverjen)

Saj tudi na avtobusu potrebuješ pct. Idioti pač z nesmiselnimi ukrepi. V živilske trgovine pa lahko greš 100 krat na dan. Aja tam ni virusa.

In reply to by DENIS1234 (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Testiraj se, če se nočeš cepit!

In reply to by DENIS1234 (nepreverjen)

DENIS1234 (nepreverjen)

Se bom šel testirat da bom lahko tankal, bom, sploh ni problema, samo grem tankat k sosedom za 17 centov po litru ceneje. Mojega denarja ne dobite, banda pokvarjena.......

Mihec100 (nepreverjen)

Testiranje je zastonj! Od ponedeljka naprej...

In reply to by DENIS1234 (nepreverjen)

pohorskisvizec

Boš boš Denis, ali pa imej 1v avtu, ki izpolnjuje PCT. Tvoj problem!

Rival (nepreverjen)

DAJ SMRDUH SDSOV NEHAJ PROVOCIRAT NAROD. SMRAD.

In reply to by pohorskisvizec

rockandroll (nepreverjen)

smrad komunajzerski, vprašaj vašo lezbo Fajon če se je treba cepiti ali ne ? ;) Možda da vam južnim i levim to čika Janković kaže ili i on SDS ?

In reply to by Rival (nepreverjen)

rockandroll (nepreverjen)

Niste še opazili da je Covid globalna težava ne pa strankarska v Sloveniji ? Antijanšisti ste posebna kasta ljudi,,,gremo se špilat, kdor je proti Janši naj danes ob 12-tih skoči v Dravo tam pri krožnem pri Malečniku. Ste ali niste pravi! Vsi na dravski most pri Malečniku in fuk v Dravo, zaželeno da kar na glavo.

In reply to by Rival (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Danes je v Mercatoru na Taboru, pri glavnem vhodu sedel varnostnik in bulil v telefon. Če si mu hotel pokazati potrdilo je prav jezno govoril, v redu je! Kako sem si ga sploh upal zmotiti! 🤣Če bi pa prišli inšpektorji in bi našli koga brez PCT, bi bil sigurno kriv študent pri drugih vratih, ki je vestno preverjal potrdila.
On je le imel uniformo in se je imel za nekaj več.

Rola (nepreverjen)

Daj si raje ime TAJA ker si pa kau moški si daj ime TAJEC. Me prav zanima če si ti v vseh pogledih 100%. Živilska trgovina mercator je z takšnimi butastimi odloki oškodovana. Ogromna kvadratura tako da je razdalja zmeraj omogočena razen nekaterih ko se rivajo. SEDAJ SO BREZPLAČNI HITRI TESTI TAKO DA PROBLEMOV NE SME BITI.

In reply to by Haja (nepreverjen)

pohorskisvizec

Vsi na psihiatrijo, ki se niste cepili, ali preboleli covid -19!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice