Policisti so danes pričeli s poostrenim nadzorom cestnega prometa, še posebno pozorni bodo na mesta, kjer so prisotni pešci.

Policisti ugotavljajo, da se je v zadnjem obdobju stanje varnosti pešcev v cestnem prometu zelo poslabšalo. Pešci so po navadi najšibkejši udeleženci cestnega prometa in tudi najbolj ranljivi. Akcija, ki so jo poimenovali "Bodi viden, bodi previden" bo potekala v naslednjih dveh tednih, policistom pa bodo pomagali tudi mariborski mestni redarji.

Z akcijo želi Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa opozoriti predvsem na dve stvari: pravilno razsvetljene pešcev in uporabo odsevnikov ter drugih preventiv, kot so svetla oblačila, da so pešci bolje vidni, in upoštevanje cestno prometnih predpisov, uporabo pločnikov, pravilnega prečkanja cestišča ...

Vozniki pazite na pešce

Kot sporoča agencija in policija, naj bodo vozniki pozorni na pešce tako v naseljih kot tudi izven njih. Predvsem naj pazijo v temi in pri pogojih, ko je vidljivost slabša. Osredotočeni naj bodo na vožnjo pred začetkom te pa poskrbeti, da očistijo vetrobranska stekla in preverijo delovanje luči.  

Pešci po temi nikar brez odsevnika

Pešci morajo biti v temi ali v slabših pogojih vidljivosti vedno primerno osvetljeni, naj bo to s svetlimi oblačili ali odsevniki. Slednji so lahko kresničke ali odsevni trakovi, odsevna površina na oblačilih, torbah, nahrbtnikih, sprehajalnih palicah, kapah, šalih ...

Poostren nadzor traja od 5. oktobra pa vse do 16. oktobra.

Prometna vzgoja že od malih nog

Ker pa je opozarjanje in vzgoja potrebna že pri otrocih, se danes na Glavnem trgu ravno s tem namenom odvija prav poseben dogodek v sklopu Tedna OtrokaZveza prijateljev mladine Maribor in Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa sta za otroke pripravila prav posebno delavnico s poligonom, kjer se otroci učijo pravilne uporabe in upoštevanja cestno prometnih predpisov. K sodelovanju je bilo povabljenih vseh 19 osnovnih šol iz Maribora, same pa so se nato na podlagi urnikov in ostalih šolskih aktivnosti odločile, ali se bodo dogodka udeležile. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice