Mariborčan, ki je že dva meseca naseljen pod nadstreškom pred stavbo Centra za socialno delo Maribor, postaja vse večji trn v peti drugim prebivalcem. V petek je posredovala tudi policija.

Emil Špindler je po prihodu iz zapora in deložaciji ostal brez doma, sredi junija pa se je utaboril pred stavbo Centra za socialno delo Maribor, s čimer je izpostavil svojo stanovanjsko problematiko. Špindlerju sicer ni treba spati pod milim nebom, saj so mu v centru za socialno delo ponujali posteljo v zavetišču za brezdomce. A tja ne želi, po dveh mesecih taborjenja na zasebni lastnini pa že pošteno najeda živce okoliškim stanovalcem.

Ti se pritožujejo nad njegovim uriniranjem, razkazovanjem spolnega uda, nadlegovanjem, smetenjem in tudi popivanjem ter druženjem z drugimi brezdomci v improviziranem začasnem domovanju, sicer avtomobilskim nadstreškom.

»Vsi bi se me radi znebili, jaz nimam kam«

Že drugi mesec tako v šotoru sredi Maribora, tik zraven centra za socialno delo, živi 60-letnik. »Kako imam jaz enake možnosti? Če živim v šotoru, vsi me zdaj poznajo in me tretirajo čisto drugače kot dejansko sem,« tarna Špindler. »Nisem noben agresivnež. Star sem 60 let, rad bi samo še nekaj delal,« odgovarja na očitke, ki se širijo o njem.

»Ti me naganjajo, vsi bi se me radi znebili, jaz nimam kam. Ne pritiskam, da bi bil tu, samo prosim, da mi povedo, kam naj grem, da bom imel svoj mir,« razlaga moški, ki se je znašel na bojni nogi z okoliškimi stanovalci, potem ko so se pri njemu začeli zbirati še drugi brezdomci.

Posredovala tudi policija

»Do štirih znajo rogoviliti tu. To nas najbolj moti. Drenje, pijača. Sem si prinesejo kanister vina, piva, on pa pravi, da ne pije,« se pritožuje stanovalka na Zagrebški cesti, kjer si je na njihovem zasebnem zemljišču Špindler postavil improvizirano streho nad glavo.

Drugi brezdomci so sicer v zadnjih dneh pospravili šotore, a ozračje se je naelektrilo še toliko bolj.

»Baje, da je bila v petek policija tu, ker so bili tu še eni s šotorom. Tiste so odpravili, kako pa, ne vem,« pravi druga stanovalka.

Možje v modrem so pisali kazni, tudi Špindler je dobil plačilni nalog v višini 83 evrov. A Mariborčan ostaja v šotoru. Kot razlaga komandir Policijske postaje Maribor II Simon Belšak, slovenska zakonodaja motenja posesti ne obravnava kot kaznivega dejanja, ampak prekršek.

Policisti stanovalcem svetujejo, da v primeru nadlegovanja ali drugih nevšečnosti v zvezi z bivanjem Špindlerja na zasebnem zemljišču, o tem nemudoma obvestijo policijo.

Lahko zaprosi za stanovanje

Špindler je prejemnik socialne pomoči, tudi sredstva za izredne denarne pomoči je že počrpal. S strokovnimi sodelavci centra za socialno delo se je že večkrat posvetoval, ponudili so mu tudi začasno bivalno enoto. Postelja ga čaka tudi v zavetišču za brezdomce, a tja ne želi. Jeseni se lahko prijavi na razpis za neprofitna stanovanja.

»Gospod ima popolno poslovno sposobnost in sam odloča o svojem življenju. On dobro ve, da se lahko prijavi na razpis za neprofitna stanovanja in sam najame stanovanje, potem pa še pri nas uveljavlja subvencijo najemnine,« razlaga v. d. direktorice Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc.

Navezan na stvari

A ta razpis bo šele jeseni. Na svoje stvari, ki jih je zbral v svojem začasnem domovanju, je navezan, policija pa možnosti, ki jih ima na razpolago, še preverja.

»Pa naj me zaprejo. Saj sem rekel policistom, naj me zaprejo, bom vsaj normalno spal, da se lahko umijem in obrijem, saj nič boljše ne živim kot v zaporu,« še pove Mariborčan, ki je v zadnjih dveh mesecih okupiral zasebno zemljišče stanovanjskega bloka na Zagrebški cesti.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Kaka drzava je to,da se ukvarja z pijanim,psihicno bolnim,ekshibicionisticnim izmeckom.S kaksno pravico tabori tam?Kako bo teroriziral okolico,ko bo zima?Zdaj v toplih dneh se petelini,me zanima,ce bo tudi pozimi tam,kjer je zdaj.

Brezdomci ... (nepreverjen)

bi lahko taborili pod mostovi, na igriscih, v parkih, v gozdickih, mogoce tudi v parlamentu ... po zakoniku RS imajo enake pravice!

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Starejše novice