Z današnjo razstavo in predstavo se pričenja 52. Borštnikovo srečanje.

Pričenja se že 52. festival Borštnikovo srečanje, ki se bo otvorilo z odprtjem fotografske razstave v poklon režiserju Tomažu Pandurju. Tako bo do konca prihodnjega tedna na odrih prikazane izbrane slovenske gledališke predstave iz pretekle sezone in nekaj gostovanj iz tujine, nocoj pa bo uprizorjena predstava Oliverja Frljiča - Naše in vaše nasilje. 

Letos so gledališki producenti prijavili 66 uprizoritev, kar je statistično podobno lanskemu festivalu, izpostavitve vredna pa naj bi po mnenju Vidalijeve bila uprizoritev Zločin in kazen v režiji Mirjane Medojević. Mestna občina Maribor je namenila Festivalu 166.000 evrov, kar je 6.000 evrov več kot lani, država pa 160.000 evrov, dodatni »sponzorji pa zaenkrat še niso definirani«, je pojasnil Danilo Rošker na junijski novinarski konferenci. 

Hommage a Tomaž Pandur v poklon mariborskemu režiserju

Tako se bo prvi dogodek otvoritvenega festivalskega dne pričel ob 17. uri na promenadi mariborskega Mestnega parka, ko se bo odprla razstava fotografij Aljoše Rebolja, ki je kot ekskluzivni fotograf spremljal v Mariboru rojenega režiserja in lani preminulega Tomaža Pandurja v njegovem zadnjem obdobju ustvarjanja. Panoji s fotografijami bodo tako omogočali vpogled v režiserjev opus predstav po Sloveniji, Hrvaškem, Grčiji, Nemčiji in Španiji, na ogled pa bodo do konca meseca. 

Nato pa se ob 20. uri prične slavnostno odprtje festivala v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer bosta zbrane med drugim nagovorila vršilka dolžnosti umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja Ksenija Repina in minister za kulturo Anton Peršak.

11 uprizoritev slovenskih gledališč v tekmovalnem programu

Ob 20. uri sledi tradicionalno slavnostno odprtje festivala v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, kjer bosta zbrane med drugim nagovorila vršilka dolžnosti umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja Ksenija Repina in minister za kulturo Anton Peršak. Nato pa se bo uprizorila otvoritvena predstava Naše nasilje in vaše nasilje režiserja Oliverja Frljiča v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča.

Letos bo v tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, prikazanih 11 uprizoritev slovenskih gledališč. V letošnji sezoni slovenska klasična in sodobna dramatika ni bila zapostavljena, prav tako pa so na svoj račun prišli tudi novi, mladi režiserji. Njen kriterij za izbor tekmovalnega programa je bil standardni – izbrala je tiste uprizoritve, ki so bili od zasnove do izvedbe koherentne, vznemirljive in dosledne.  

Poleg tekmovalnega in spremljevalnega programa bo moč videti tudi mednarodni program Mostovi, sestavljen s tremi predstavami iz Finske, Poljske in Hrvaške. Posvetili se bodo tudi finski dramatiki in gledališču s programom Finski fokus, kjer bodo predstavili tri bralne uprizoritve, gostujočo predstavo in eno solistično. Potekala pa bo tudi okrogla miza med nemškimi in slovenskimi dramaturgi Dramaturgi iz oči v oči, simpozij (Ne)pretočnost med institucionalno in neinstitucionalno gledališko sceno in tradicionalno sodelovanje z UL AGRFT in UM FF.

Ob zaključku festivala pa si bo Borštnikov prstan za življenjsko delo nadela igralka Saša Pavček, ki je od leta 1985 stalna članica SNG Drama Ljubljana in je odigrala več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice