»Prihajajo z otroki, dojenčki, da bi videli babice in dedke,« pravijo v Domu starejših Tezno.
Zaradi slabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji so domovi za starejše v prejšnjih dneh ponovno zaprli svoja vrata in prepovedali obiske.

Tako stanovalci kot svojci so tokratno zaprtje sprejeli z večjim odobravanjem, saj se večina zaveda resnosti situacije. So se pa v ponedeljek za ponovno možnost obiskov med prvimi odločili v Domu Danice Vogrinec Maribor, največjem slovenskem domu za starejše, kjer pravijo, da je socialni stik za njihove varovance izjemnega pomena.

»Epidemiološka slika ni rožnata, je pa situacija vseeno, po mnenju regionalnega Nacionalnega inštituta za javno zdravje, še obvladljiva v tem trenutku,« pravi Tomaž Teran, vodja zdravstvene nege in oskrbe v Domu Danice Vogrinec.

Seveda pa obiski potekajo skrbno načrtovano: »Za vsak obisk se je potrebno naročiti, gre za omejeno število ljudi. Potrebni so zaščitni ukrepi, torej uporaba kirurške zaščitne maske, skladno z navodili ministrstva za zdravje. Je pa stik, socialni stik nekaj neprecenljivega.« 

Tudi zato so na obrazih varovancev nasmehi, ki sporočajo, da vendarle ni vse tako hudo, kot je morda videti na prvi pogled.

Druga plat zgodbe? »Prihajajo z otroki, dojenčki, da bi videli babice in dedke.«

Spomnimo. V začetku tega meseca je veliko domov za starejše znova zaprlo svoja vrata za obiskovalce. To je bilo po mnenju številnih nujno, da je zagotovljena varnost oskrbovancev. Ti so odločitev sprejeli z razumevanjem.

»Tudi zato, ker zdaj vedo, kaj je koronavirus in kaj jih čaka. Celotno zadevo spremljajo nekoliko drugače in so bolj razumljivi. Tako stanovalci kot svojci,« pravi Franja Jakob, vodja socialne službe v Domu starejših Tezno. 

Najdejo se tudi izjeme, ki se resnosti situacije še ne zavedajo dovolj dobro: »Nekateri se za ukrepe ne zmenijo in še naprej prihajajo na obiske oziroma želijo priti. Mi jih zavrnemo. Prihajajo z otroki, dojenčki, da bi videli babice in dedke. Sploh se ne zavedajo, ponavljam, nekateri, kaj to lahko pomeni za starejše. Med mladimi je še vedno premalo ozaveščanja o resnosti situacije.«

Se pa življenje v domovih, navkljub zaprtju, vendarle ni zaustavilo.

»Stanovalcem vsak dan omogočamo sprehode. Se pravi krajše sprehode v skupini do pet in seveda pod vodstvom naših zaposlenih,« pravi Tomislav Nemec, direktor Doma za starejše občane Ljutomer. Jakobova pa ob tem pravi, da v kolikor jih vreme dopušča, na vrtu za domom ves čas potekajo aktivnosti. 

V primerjavi s prvim zaprtjem, so zdaj na situacijo veliko bolj pripravljeni. Tudi po zaslugi tistih, ki so jim takrat priskočili na pomoč.

»Veliko tega znanja so prenesli na nas. Od čiščenja, do prehoda od stanovalca do stanovalca, do te doslednosti same uporabe varnostne opreme,« je jasen Nemec, prvi mož doma, kjer so bojevali eno najhujših bitk s koronavirusom v slovenskih domovih za starejše. Tega zagotovo ne želijo podoživeti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Banda egoisticna

Starejše novice