V šolske klopi so se danes vrnili tretješolci iz Osnovne šole Ludvika Pliberška v Mariboru.

Na Osnovni šoli Ludvika Pliberška so odslej znova v polni zasedbi. Tretješolci, ki so zadnja dva tedna prebili v karanteni, so se vrnili v šolske klopi.

»Vsi učenci bodo lahko šolsko leto zaključili, kot je treba,« je dejala Lidija Todorović, ravnateljica Osnovne šole Ludvika Pliberška.

Spomnimo. V začetku junija so pri enem od učencev ugotovili okužbo z novim koronavirusom, zaradi česar je celoten razred moral v štirinajstdnevno karanteno, skupno je bilo v štirinajstdnevni izolaciji 42 ljudi.

Posredovanje pristojnih ob okužbi je bilo pravočasno, saj se ta ni širila naprej. Prav tako nihče od okuženih ni razvil simptomov. Kot pravi ravnateljica, so otroci veseli, da so se lahko vrnili v šolo, tudi v času karantene pa so bili v stiku s sošolci in razredničarko.

»Učiteljica je sodelovala z oddelkom, tudi preko videokonferenc, da so se malo videli z učenci in tudi s starši. Jaz pa z učiteljico, da sva se potem pogovorili, če je še kaj potrebno,« pojasnjuje ravnateljica.

Seveda, pa tretješolci v tem času niso počivali, pouk je potekal nemoteno.

Kaj pa stigmatizacija okuženih? Tudi otroci v teh primerih niso izjema, opozarja ravnateljica: »V takem primeru vedno peljemo že prej kakšne preventivne ukrepe, se pravi, da se z otroki že prej pogovorimo, tudi vmes, če je kaj potrebno.«

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje komentirajo, da gre za izkušnjo, ki bo ob morebitnem drugem valu prišla še kako prav. 

»Težko je napovedati. Upajmo, da se močnejši val ne bo zgodil. Lahko pa rečemo, da smo seveda na morebiten drugi val tudi bistveno boljše pripravljeni,« pravi Karl Turk iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Dodatnih navodil ob vrnitvi otrok nazaj v šolo ni bilo. »Veljajo splošna navodila, kot veljajo za šole. Posebnih ukrepov, navodil, priporočil v tej smeri ni. Otroci in pa vsi ostali, ki so bili v karanteni, se vrnejo normalno v vsakdanje življenje,« dodaja Turk.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice