Mariborski kriminalisti so prejšnji teden zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj s področja gospodarstva in s področja začasnih prijav tujcev. Ena osumljenka je v priporu, osumljena sta še dva njena družinska člana.

Kriminalisti so preiskavo pričeli na podlagi prijave, ki je bila podala le zoper eno osebo, a so kriminalisti v preiskavi ugotovili, da sta osumljeni odgovorni osebi pri storitvi kaznivih dejanj pomagala še dva njena družinska člana.

Kriminalisti ugotovili več kaznivih dejanj

Kriminalisti so uvodoma preiskovali kaznivo dejanje Oškodovanja upnikov, ki je bilo v gospodarski družbi storjeno v letih 2016 in 2017. Eden od upnikov je bil z več poplačili prednostno poplačan v višini okoli 80.000 evrov na škodo drugih upnikov, med katerimi sta največja Finančni urad Republike Slovenije ter Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Kršitve temeljnih pravic delavcev

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je ista oseba storila tudi kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev. Za svoje zaposlene v letih 2015-2017 ni plačevala prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Tako je petnajst zaposlenih prikrajšala za pravice. Skupaj ni plačala obveznih prispevkov v višini okoli 14.000 evrov.

Po uvedbi stečaja je ista oseba odprla podružnico hrvaške družbe in nanjo prenesla poslovanje prve gospodarske družbe iz Republike Slovenije. Prezaposlila je večji del zaposlenih, ki pa jim, v obdobju od aprila 2018 do septembra 2019, znova ni plačevala prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Z opisanim dejanjem je ista oseba storila novo kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Lažne prijave za začasno prebivanje več tujcev

Ista oseba je s pomočjo dveh družinskih članov od leta 2018 na treh različnih naslovih v okolici Maribora lažno prijavila na začasno prebivanje večje število tujcev. Ti za opravljanje dela namreč potrebujejo začasno prijavo na območju Evropske unije. 

Osumljena oseba je ob pomoči dveh njenih družinskih članov, pristojni upravni enoti prijavila 103 začasna bivališča tujcev in s tem storila kaznivo dejanje overitve lažne vsebine. Njena družinska člana sta ji pomagala na način, da sta kot solastnika nepremičnine podala privolitev, da se na posameznem naslovu lahko opravi začasna prijava tujcev, ki jih je nato osumljena tudi opravila.

V primeru tretjega naslova pa se je osumljenka lažno predstavljala kot lastnica nepremičnine in tako samostojno spravila pristojno upravno enoto v zmoto, da je ta v uradnem postopku izvedla prijavo večjega števila tujcev za začasno prebivanje.

Tujci niso nikoli bivali na začasnih naslovih

Med kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno tudi, da prostori, v katerih so bili tujci prijavljeni za začasno prebivanje, ne omogočajo prebivanja tolikšnemu številu prijavljenih oseb. V teh prostorih tudi ni zadostne potrebne opreme za bivanje večjega števila oseb. 

Kriminalisti so ugotovili, da prijavljeni tujci nikoli niso začasno prebivali na prej omenjenih treh naslovih, svojo »začasno prijavo« pa so plačevali.

Sodišče odredilo enomesečni pripor

Prvo osumljenko te zaključne kriminalistične akcije so kriminalisti pred tem že večkrat obravnavali za kazniva dejanja povezana z gospodarsko dejavnostjo družb. Zoper njo tečejo tudi različni kazenski postopki pred sodišči.

Kriminalisti so osumljenko in enega družinskega člana, ob pričetku zaključne akcije, pridržali in jo privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru. Sodišče je osumljenki odredilo enomesečni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Pohvalno

Legionar (nepreverjen)

Zatajili so inšpektorji ,tako kot vedno ! Kakšen šef takšni delavci .

Starejše novice