Slika je simbolična.
Ninna Kozorog, specialistka nevrologije in predsednica društva Humanitarček opozarja, da gre v DM prodajalnah za način zbiranja denarja, ki mu ljudje ne upajo povedati 'ne'. Sploh  v nabito polni trgovini. Tudi tisti, ki nimajo niti zase ...

Slovenska komercialna radijska postaja Radio 1 z različnimi dobrodelnimi akcijami pomaga ljudem v stiski. Čas praznikov, ko vsi zbiramo darila in drobne pozornosti za najdražje, je žal za mnoge vse prej kot prazničen in radosten. Drogerije DM zato že peto leto skupaj z Radiem 1 organizirajo dobrodelni maraton – 28 ur dobrodelnosti - s katerimi nabirajo sredstva za pomoč izbranim socialno šibkim družinam.

DM prodajalne se zbiranju sredstev za družine v stiski znova pridružujejo tako, da so postale mesto, kjer lahko kupci lahko po svojih močeh, vse od 2. do 19. decembra, donirajo 0,5 evra ali 5 evrov.

Toda na družbenih omrežjih znana mariborska humanitarka Ninna Kozorog, specialistka nevrologije in predsednica društva Humanitarček opozarja, da gre za način zbiranja denarja, ki mu ljudje ne upajo povedati 'ne'. Sploh  v nabito polni trgovini. Tudi tisti, ki nimajo niti zase ...

»Prodajalka (po navodilih) prav vsakega posebej vpraša, ali bo kaj doniral ... 'najmanjše je 50 centov. Evro ali dva se vam ne pozna. Vam, kar na račun dodam'... Pove vsakemu. Tako hitro in glasno, da ne uspeš niti kontrirati,« pripoveduje Ninna Kozorog.

Opiše primer, ki ga je doživela na lastne oči. 

»Pred menoj dve gospe ... Prva suvereno donira 5 evrov. Opravičuje se, da več ne (z)more. Ne ve, ali je to dovolj ali ne. Za njo starejša gospa išče po denarnici ... 'En evro se vam ne bo poznalo,' se prodajalka ne da. Gospa na koncu šteje bakrenčke ... Živo rdeča v obraz ... S seboj je imela natanko 10 evrov in nekaj bonusov na kartici - preračunano za prašek, detergent in mačjo hrano. Ko vidim zadrego - vskočim. 'Bom jaz dala za obe, 5 evrov.' Upam, da malo rešim gospo. 'To pa ne gre - sem že dala gospe na račun. Zdaj pa moram stornirati cel račun, vam pa še nisem izdala računa,' se zakomplicira. Gospa vedno bolj leze vase ... Po nekem čudezu najdem v žepu kovanec za 2 evra, da lahko doplačam dobrodelnost ... Za menoj starejši par vrne čokoladico ... 'Bova naslednjič, da zdaj ne delava vrste in jim dava to, kar zbirajo. Da nama ostane še za avtobus,' gospod komentira.«

»Podpiram akcijo zbiranja sredstev za socialno ogrožene družine ... A ne podpiram tega načina, ki ne zagotavlja, da se vsak posameznik sam odloči, kaj, kdaj in koliko bo doniral. V nabito polni trgovini to ni mogoče - saj moraš jasno in glasno povedati, koliko bos daroval ... Res se vsak odloci sam ... A kako se boš odločil samostojno, če si stiščan med prodajalkin pritisk in tujca za teboj, ki te ocenjujoče gleda,« opozarja Kozorogova in dodaja naj zgrešeni način zbiranja dobrodelnosti ne odvrne od pomoči. 

Več v njeni objavi na družbenem omrežju Facebook.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ljud (nepreverjen)

Se strinjam, da je tovrstno izsiljevanje neprimerno in nespodobno.
Zgodba sama pa je tako prozorno izmišljena, da moram to napisat. VEDNO in POVSOD v teh izmišljenih zgodbicah je scenarij popolnoma enak, kar kaže na umske sposobnosti avtorjev,Stara ženička na blagajni, ki zbira drobiž in potem kao uskoči ta pametna dobrotnica (avtorica) in poravna vse račune za otroke, invalide, stare mamce. klošarja pred vrati in še za Krisa vmes nakaže na sms. Oslarija. Te sodobne manipulantke celo s svojimi krstnimi imeni niso zadovoljne saj niso dovolj moderna in jih spreminjajo v razne Ninne ker samo en n ni dovolj. Bog ne daj, da bi človek potreboval od takšnih oseb pomoč.
Ta trendovski humanizem je šel čez vse meje normalnosti in okusa.

Nastja121 (nepreverjen)

Nihce nikomur ne vsiljuje! Preprosto reces ne ali preslisis... Nevem zakaj je vedno v tej Sloveniji problem darovanje? Smesno, da vlacijo po zobeh donatorje od katerih gre zbrani denar ubogim, tam kjer pa nategujejo ljudi pa gre takoj v pozabo ?
P.s. ljudje kateri nimajo bodo dali tudi 1€ tisti kateri pa ima polno p*zdo dnarja pa ne.
Ce si zelis biti pa javno nekje objavljen, pa itak delis na FB svojo zgodbico ker nimas lajfa,...

Bralka (nepreverjen)

Ljud hahahahahahahhahahahah

Starejše novice