Najbolj sporen naj bi bil parter pred plavajočim odrom na Dravi. Po mnenju gradbenega inšpektorja ga je mariborska občina postavila brez ustreznih dovoljenj.

Za zdaj še ni jasno, kaj se bo poleg festivala Lent še dogajalo na plavajočem odru na Dravi, niti, ali ga bo mogoče najeti. Model upravljanja je še v izdelavi. Toda ga bo v Mariboru dolgo pričakovani oder sploh dočakal?

Gradbeni inšpektor je odredil, da je do 15. julija treba odstraniti plavajoči oder na Dravi, ki ga je pred nekaj meseci za festival Lent postavil mariborski župan. Oder, ki je Mariborčane stal okoli 300.000 evrov, nima gradbenega dovoljenja. Po odredbi gradbenega inšpektorja je zato do 15. julija treba objekt odstraniti in vzpostaviti zaliv v prejšnje stanje na stroške občine. 

»Z odločbo je bilo odrejeno, da mora zavezanka ustaviti vsa dela na gradnji dela odra in da mora do 15. julija 2018 odstraniti zgrajeni del objekta ter vzpostaviti zaliv reke Drave vzhodno od Vodnega stolpa v prejšnje stanje na svoje stroške,« pojasnjujejo na Ministrstvu za okolje in prostor.

Mestna občina vztraja: Rušenje odra bi bila neumnost

»Upravna enota je dejala, da gradbenega dovoljenja ne potrebujemo, zato smo se lotili izvajanja, gradbeni inšpektor pa meni, da je gradbeno dovoljenje potrebno, to je pač Slovenija,« situacijo komentira mariborski župan Andrej Fištravec. Zato se je občina na odločbo pritožila, okoljsko ministrstvo pa ima dva meseca časa za odločanje. 

»Občina se je na odločbo inšpektorja pritožila. O zakonitosti ukrepa inšpekcije bo zato odločala druga stopnja – Ministrstvo za okolje in prostor - v skladu s predpisi je časa za odločanje v takšnih zadevah dva meseca. Pritožba ne zadrži izvršitve odločbe,« še dodajajo na ministrstvu.

Po informacijah iz ministrstva je mestna občina ob podaji pritožbe vložila tudi predlog za odlog izvršbe in za podaljšanje roka, o čemer bo odločil pristojni gradbeni inšpektor.

Za odstranitev radarjev je Fištravec snel suknjič in si nadel delavske rokavice. Bi lahko bila to tudi vaja za rušenje odra na Dravi? »Ne bo potrebno odstranjevat odra na reki Dravi, ker to bi bila neumnost,« meni mariborski župan.

Čeprav z ministrstva odgovarjajo, da pritožba ne zadrži izvršitve odločbe, na mariborski občini vztrajajo, da do nedelje parterja ne bodo odstranili.

MOP: Mestna občina še ni podala vloge za vodno soglasje za plavajoči del

S strani Direkcije Republike Slovenije za vode so na ministrstvu pridobili informacijo, da je bilo za parter izdano vodno soglasje. Pojasnili so še, da je Mestna občina Maribor v mesecu februarju na Direkcijo podala eno skupno vlogo za izdajo vodnega soglasja za parter in plavajoči oder. Direkcija jim je pojasnila, da enotnega vodnega soglasja za oba dela - parter in plavajoči oder - ne morejo izdati, jih pa pozivajo, da podajo ločeni vlogi. 

Mariborska občina je po besedah ministrtva 9. aprila 2018 na Direkcijo podala vlogo za izdajo vodnega soglasja samo za parter in ne tudi za plavajoči oder, katerega jim je Direkcija dne 10. aprila 2018 tudi izdala:

»Mestna občina Maribor do tega trenutka ni podala vloge za izdajo vodnega soglasja za plavajoči del odra. Inšpekcijski postopek se nadaljuje.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Friderik 1950 (nepreverjen)

Preigral sem vse scenarije rešitev, vse do hitre ustanovitve mariborskih vojščakov s sulicami, kot varuhov mestnega obzidja (po vzoru Dubrovnika) in recimo pristana (odra s parterjem) pa se mi ne zdi nobena preveč pametna. Edina zares dobra možnost je, da pusti občina Ciganom (Romom), da začasno na odru perejo tepihe. Njih si pri tem opravilu nihče ni upal vznemirjati.

Jožef46 (nepreverjen)

Kolikor vem, oziroma me spomin ne zapušča, je tak oder bil začasno nameščen skoraj na vseh festivalih Lent. V čem je torej problem. Festivala ni več in oder bi verjetno tako ali tako demontirali.
Kaj nam hočete povedati ?
Podobno, kot demotaža kanglejevih radarjev. Zopet nespametno početje, sa jih boste čez leto ali več ponovno montirali. Ampak takrat jih boste na novo kupili in ponovno bodo padale podkupnine in privizije,
Absurdistan, da te kap !

Friderik 1950 (nepreverjen)

Res oprostite, a moram konstatirati, da je tak oder kot je, kot sem že enkrat zapisal brez avditorija neuporaben. Z malo več pontoni bi lahko naredili oder z avditorijem v amfiteaterski izvedbi (oder je najnižji plato) in polkrožni (v velikosti in obliki Portoroškega avditorija) z mrežo zavarovani obliki, ki bi ga lahko pomikali po reki. Tako, pa je neke vrste Unionska dvorana, samo, da ji manjka plafon. Se hecam.

Starejše novice