Redkokateri Štajerec še ni slišal za pivovarno Zupanič. Letos bo obeležila že kar 20 let obstoja.

Letos oktobra bo priznana mariborska pivovarna Zupanič praznovala že 20 let obstoja. To je pivovarna, v kateri ponujajo znano štajersko domače pivo. 

Svetlo, črno ali mešano pivo?

»Med Mariborčani je najbolj priljubljeno filtrirano svetlo pivo, zelo radi pa tudi posežejo po našem črnem in mešanem,« za Mariborinfo pove solastnica pivovarne Mojca Zupanič.

»Ko je vroče ali mrzlo ko hudič, vedno je najboljše pivo Zupanič,« se glasi slogan februarja prenovljene mariborske pivovarne, ki je do sedaj prejela že precej priznanj.

Prenovljena pivnica ima med Štajerci dober sloves

Zakaj je pivovarna Zupanič pri Štajercih tako zelo priljubljena? »K Zupaniču so ljudje radi zahajali že zaradi mojega očeta, Franca Zupaniča, ki je s pivovarno pod tem imenom začel voditi,« še razlaga Zupaničeva in dodaja, da ima med drugim pivnica dober sloves tudi zaradi domačega vzdušja.

Štajerci in pivo že od pradavnine

Največja razlika med današnjimi in prvimi pivi je v tem, da v prvotnih ni bilo hmelja, ki je bil v pisnih virih kot dodatek pivu omenjen šele okoli leta 822, in sicer v zapiskih nekega karolinškega meniha. Kasneje je hmelj kot dodatek pivu v svojih zapisih omenila tudi srednjeveška opatinja Hildegarda iz Bingna.

Pivo je izredno priljubljeno že od pradavnine. Arheologi so namreč našli babilonske lončene tablice iz leta 4300 pred našim štetjem, na katerih je do potankosti zapisan recept za pivo.

Kdaj je pivo prišlo v Evropo, ni povsem znano. Menda so ga proizvajali že v zgodnji bronasti dobi, okoli leta 3000 pred našim štetjem. Proizvodnja piva je takrat potekala v majhnem, družinskem obsegu, ta priljubljena pijača pa se je od današnje precej razlikovala. Vsebovala je namreč tudi sadje, med, različne rastline, začimbe, prav tako pa celo narkotične substance.

Kot zanimivost, komercialno so pivo začeli variti v Nemčiji, in sicer leta 1200, stekleničiti pa so ga začeli leta 1605.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice