Ne le, da umetnik Rajko Ferk obvlada slikanje na platnu, odlikuje ga tudi odprto srce in humanitarno delo. Že kmalu pripravlja novo dobrodelno avkcijo.

Rajko Ferk je Mariborčan, ki velja za enega najbolj prepoznavnih slovenskih slikarjev v zadnjih letih. Ne le, da ima edinstveno tehniko slikanja, ima tudi edinstven čut za sočloveka. V petek bo skupaj s Humanitarnim društvom Unija in Likovno humanitarnim društvom RAY & CO ob 20. uri organiziral že tretjo dobrodelno avkcijo, in sicer v Kavarni hotela Betnava.

Veliko srce in visoka umetnost

»Prva avkcija je bila v Casinoju Mond, kjer sem poklonil dvanajst avtorskih slik. 3500 evrov je bilo namenjenih trem socialno ogroženim družinam. Druga je bila v pokrajinskem muzeju v Mariboru – takrat so bila sredstva namenjena otrokom s cerebralno paralizo,« za Mariborinfo pojasnjuje Ferk.

»V petek bodo zbrana sredstva namenjena dvema otrokoma s cerebralno paralizo, in sicer za terapije ter za mlado mamico s štiri letno hčerko, ki je v težkem finančnem položaju,« še pravi mariborski slikar in dodaja, da so slike za petkovo avkcijo donirali umetniki iz Katarja, Rusije, Bolgarije, Srbije, Hrvaške, Avstrije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije.

V petek bodo avkcijo popestrile tudi glasbene točke. Nastopili bodo Triple Treat in plesna točka jazz baleta.

V tem letu je ustvaril pet slik

Njegov način slikanja je odvisen od prejetja notranje energije, le tako nastane pristna slika.

»Moje slike se zelo razlikujejo od slik drugih slikarjev, saj s svojo tehniko s špohtli odstranjujem naneseno barvo. Za motivacijo in navdih je potrebna notranja moč, oziroma tisti filing, ki se iz duše prenese na platno,« zaključuje en najbolj aktivnih umetnikov tega čas.

V slikarske vode se je Ferk podal leta 2003, in to skoraj po naključju.

»Spogledovanje z likovno umetnostjo je v meni rastlo vse življenje, treba je bilo samo začeti. Leta 2003 sem imel resne zdravstvene težave in med drugim sem opustil kajenje. Denar, ki je bil namenjen nakupu cigaret, sem vsak dan shranil v namensko škatlo, v kateri se je nabral zajeten kupček. Tako sem s polnimi žepi odšel v trgovino s slikarskim materialom in kupil platna, papir, barve, od suhih in oljnih pastelov do akrilov in oljnih barv,« duhovito razlaga Ferk.

Za začetek si je v kleti uredil atelje, sprva je slikal mestne vedute s pisali in akvarelnimi barvami. Na tak način je upodabljal slovenska mesta, ki so kasneje bila natisnjena kot razglednice. Danes je znan kot raznovrsten umetnik, saj je izdal že dve knjigi aforizmov. Knjigi sta nastali na pobudo njegovih Facebook prijateljev, kjer pogosto napiše kakšno hudomušno misel.

Foto: Facebook profil Rajka Ferka

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice