Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza je ob zaključku poletnih učnih projektov udeležencev v programu PUM-O, predstavila poletni osebni učni projekti »𝐉𝐀𝐙? 𝐓𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭!«, kjer so nas povabili k ogledu razstave in izdelkov.

Projektno učenje mlajših odraslih, s kratico PUM-O, je brezplačen program neformalnega izobraževanja mlajših odraslih in je del aktivne politike zaposlovanja, ki ga financira Zavod za zaposlovanje za mlade brezposelne, ki so se znašli na točki, kjer potrebujejo dodatno spodbudo, motivacijo in veščine ter znanja, da bodo na svoji nadaljnji poti uspešnejši.

V program se vključujejo mlajši odrasli od 15. do dopolnjenega 26. leta starosti, ki imajo status brezposelne osebe ali pa se pri izobraževanju srečujejo s težavami, ki lahko vodijo v prekinitev šolanja.

»Prepoznavamo, da ima vsak od udeležencev neki svoj skriti ali že odkrit talent, od koder tudi ime za razstavo,« pravi Vesna Lukovnjak, ena od mentoric programa PUM-O.

In kaj pravijo pumovci?

Medej je na Andragoškem zavodu Mariboru končal osnovno šolo za odrasle, se pridružil PUM-O programu, v sklopu katerega je odšel na prostovoljsko delo v Veliko Britanijo, ki ga omogoča program Erasmusa.

»Ugotovil sem, da mi pisarniško delo ustreza, ker sem se začel šolati za to« pravi Medej.

Kaja si je v sklopu individualnih projektov izbrala slikanje. V kletnih prostorih je dobila tudi svoj prostor za ustvarjanje in prvič je pri slikanju začela uporabljati tudi barve.

Jan je programu že štiri mesece in upa, da bo v obdobju trajanja programa spoznal, kam in kako nadaljevati svojo pot.

»Je zelo dober program, sploh za samospoštovanje in za disciplino pri delu. Tu spoznaš, da nisi sam v svetu in da imaš okoli sebe ljudi, ki ti pomagajo,« pravi Jan, ki priporoča PUM-O program vsem. 

Vpis v program

»Socialni program je podpora mlademu človeku na njegovi poti. Veliko poudarka je na motivaciji, predvsem pa spoznavanju sebe, raziskovanju svojih interesov, želja in zastavljanju ciljev,« pravi Klavdija Mirič, vodja programa, in dodaja, da je zato najprej potrebno, da mladi spoznajo, kdo so in kaj želijo, saj je to osnova za zastavljanje ciljev in načrtovanje korakov do teh ciljev.

Program PUM-O se izvaja v Sloveniji več kot 20 let, Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza pa je en od izvajalcev programa. Posameznik se lahko kadarkoli vključi v program, prijave pa zbirajo že sedaj, saj so še prosta mesta.

Zavod za zaposlovanje udeležencem krije tudi potne stroške in jim omogoča finančen dodatek za aktivnost, ki znaša 1,20 evra za vsako uro prisotnosti.

Za informacije pa se lahko posameznik obrne tudi osebno v prostorih Andragoškega zavoda Maribor – Ljudska univerza, po elektronski pošti [email protected] ali na številki 041 776 834.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice