Obiskovalci Mestnega parka že dalj časa opažajo, da promenada nujno potrebna obnove. Kot kaže, bo kmalu vendarle vse nared za 3,6-milijonsko obnovo, ki bi se naj začela še ta mesec.

Mestni park v Mariboru že od nekdaj predstavlja pljuča mesta. Velja za sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, ki ga izkoriščajo predvsem za oddih ali aktivno preživljanje prostega časa.

Kljub temu pa so nad trenutnim stanjem zaskrbljeni mnogi. Starejši se bojijo za varnost, mlajši pa si želijo sodobnejšega videza.

Mestna občina Maribor je že tik pred prenovo promenade, ki bi se naj pričela v drugi polovici tega meseca. V času del bo promenada zaprta za obiskovalce parka, saj se bodo dela izvajala po celotni trasi promenade.

Na novo bo urejena razsvetljava, tudi hortikulturna ureditev

V načrtu je obnova celotne promenade od Maistrove ulice do arkad pri prvem ribniku v obsegu 10.000 metrov.

Občina želi z obnovo promenade Mestnega parka zagotoviti večjo varnost za pešce, izboljšati prehodnost parka, povečati obiskanost in omogočiti urejen prostor za preživljanje prostega časa v naravi, ne nazadnje pa z odpravo poškodb na površinah omogočiti lažje koriščenje parka tudi invalidom, je sporočilo županstvo.

Prenova bo zajemala ureditev utrjenih površin, obnovo javne razsvetljave, vzpostavitev odjemnih mest za elektriko in vodo za potrebe prireditev, obnovo fontane »gobice« avtorja Vojka Štuhca ob zgornji promenadi in hortikulturne ureditve znotraj območja promenade, pojasnjujejo na občini. 

Obnova bo stala 3,6 milijona evrov

Mestni park predstavlja enega od najpomembnejših delov zelenih površin štajerskega glavnega mesta, ki od gozdnatih gričev Kalvarije do Piramide obsegajo več kot pet hektarjev območja. 

V parku se boste sprehajali med številnimi drevesi, ki so stara preko 140 let, od leta 1976 pa je to območje zavarovano kot spomenik oblikovane narave.

Skupna vrednost projekta znaša 3,62 milijona evrov, od tega je podpora Evropske unije za programsko območje Vzhodne Slovenije v višini 2,32 milijona evrov, prispevek iz državnega proračuna pa 579.000 evrov. Preostale stroške bo pokril proračun Mestne občine Maribor. 

Postopek javnega naročila, ki poteka po konkurenčnem postopku s pogajanji, je še vedno v teku. V prvi fazi postopka so na mariborski občini prejeli štiri ponudbe podjetij, ki so jim priznali sposobnost. Na občini tako sedaj poteka druga faza postopka, v katerem pa se pogajajo o tehničnih rešitvah in ponudbeni ceni.

Promenada Mestnega parka bo obnovljena skladno s soglasji Zavoda za kulturno dediščino Slovenije in Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave ter na način, kot je bila prvotno zasnovana. V notranjost Mestnega parka se z obnovitvenimi deli v okviru tega projekta ne bo posegalo, so še sporočili iz občine.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Kaj pa tista sramota od vinograda na piramidi?trava večja kot jaz,neobrezano in zapuščeno.

Brako57 (nepreverjen)

Dokler se ne uredi lastniških razmerij, občina ne sme kositi.

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Katja7 (nepreverjen)

In koliko % provizijo bo kasiral mafijozo Arsenović????Dajte še to napisat.

TommyHilfiger (nepreverjen)

Res vau. V vsaki stvari boste nasli nekaj za popljuvat. Tezko je biti vi.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

MenK (nepreverjen)

Upam, da bodo uredili bolj gladek asfalt, da se bo človek lahko s specialko peljal.

Starejše novice