Obiskovalci Mestnega parka že dalj časa opažajo, da promenada nujno potrebna obnove. Kot kaže, bo kmalu vendarle vse nared za obnovo promenade in nekaterih drugih površin. Urejeni bodo tudi pitniki in postavljeni novi koši za smeti.

Mestni park v Mariboru že od nekdaj predstavlja pljuča mesta. Velja za sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, ki ga izkoriščajo predvsem za oddih ali aktivno preživljanje prostega časa. Kljub temu pa so nad trenutnim stanjem zaskrbljeni mnogi. Starejši se bojijo za varnost, mlajši pa si želijo sodobnejšega videza.

Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, da je načrtovan začetek obmove Mestnega parka letošnja pomlad, v kolikor bodo do takrat zaključeni vsi postopki pridobitve evropskih sredstev in izbire izvajalca del.

V načrtu je obnova celotne promenade od Maistrove ulice do arkad pri prvem ribniku v obsegu 10.000 metrov.

Prenova bo zajemala ureditev utrjenih površin, obnovo javne razsvetljave, vzpostavitev odjemnih mest za elektriko in vodo za potrebe prireditev, obnovo fontane »gobice« avtorja Vojka Štuhca ob zgornji promenadi in hortikulturne ureditve znotraj območja promenade, pojasnjujejo na občini. 

Mestni park predstavlja enega od najpomembnejših delov zelenih površin štajerskega glavnega mesta, ki od gozdnatih gričev Kalvarije do Piramide obsegajo več kot pet hektarjev območja. V parku se boste sprehajali med številnimi drevesi, ki so stara preko 140 let, od leta 1976 pa je to območje zavarovano kot spomenik oblikovane narave.

Mestni park je začelo urejati leta 1872 mariborsko Olepševalno društvo, predhodnik Hortikulturnega društva Maribor. Na območju srednjeveških ribnikov za napajanje vodnega jarka ob mestnem obzidju in drevoredu kostanjev, ki je povezoval mestni grad in marof barona Twickla, so najprej uredili zahodni del parka, zemljišče za zasaditev vzhodnega dela parka pa so morali najprej izsušiti. 

Konec 19. stoletja so zasadili Tomšičev in Kamniški drevored. Po prvi svetovni vojni so v društvu pred velikim ribnikom zgradili paviljon s čolnarno, garderobami in teraso. Čolnarjenje in drsanje na ribniku je bilo ukinjeno leta 1972, že slabi dve desetletji prej pa je bil v parku ustanovljen akvarij.

Na mariborski občini so še posebej ponosni na to, da je park kljub kasnejšim preureditvam ohranil vse kvalitete prvotnega historičnega koncepta v krajinskem slogu iz leta 1871.

Obnova je skladno s izdelano projektno in investicijsko dokumentacijo vredna 3,6 milijona evrov, delež sofinanciranja iz sklada Evropske unije in državnih virov pa znaša 80 odstotkov investicije.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gucibuci (nepreverjen)

Končno.

jernej88 (nepreverjen)

Bravo! Mestni park je naš ponos in ogromen potencial za turizem in rekreacijo, potrebuje pa nujno obnovo. Končno so ti projekti stekli!

božidar (nepreverjen)

predsoba ARSENOVIČEVEGA imperija TRIJE RIBNIKI

anti zupan (nepreverjen)

gamad....za ostale ulice po mariboru sploh na taboru, ki je ze denar bil in naenkrat ga ni vec

In reply to by božidar (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Nekateri bi radi da bi mesto bilo zanemarjeno in neurejeno kot v času Fištravca in Kanglerja.

Starejše novice