Fontana vin Vodole bo del širšega mozaika, ki ga sestavlja mariborsko podeželje.

O njej so Štajerci govorili že vse od žalske fontane piva, Mariborčani so jo pričakovali ob mestnem ponosu, najstarejši trti na svetu, prvi pa so od besed k dejanjem prišli na mariborskem podeželju, v Vodolah

Na posestvu Sončni raj se zadnjih petnajst mesecev ukvarjajo s projektom Fontana vin, v začetku novembra napovedujejo testni zagon in obljubljajo, da bomo že letos lahko martinovali v objemu tamkajšnjih vinorodnih gričev s čipiranim kozarcem za vino v rokah.

Lesen pločnik, po katerem bodo gostje prihajali, že stoji, tudi ploščad, na kateri bodo obiskovalci uživali v razgledu, a kozarec še ostaja prazen.

Fontana vin raste na mariborski vinski turistični cesti, ki se začne pri Hiši Stare trte in vodi stran od mestnega vrveža, tudi do posestva Sončni raj. Še pred nekaj leti propadajoča kmetija je šele pod novim lastnikom Bogdanom Makom in njegovo ženo začela živeti svoj potencial. Ekološka pridelava, čebelarstvo in trajnostno naravnan turizem. Učilnica na prostem, rad pove Mak. Začinjena z doživetji, kot je dvosmerni zipline poimenovan Čebelji let. Zdaj pa še nadgradnja v obliki Fontane vin.

Na posestvu Sončni raj v začetku novembra napovedujejo testni zagon Fontane vin.

Družinska investicija bo na enem mestu združila šest lokalnih vinarjev s šestimi različnimi vrstami vin. Na Fontani bodo svoje vino točili Turistična kmetija Protner, Turistična kmetija Emil, Turistična kmetija Bračko Rebernik, Vina Joannes, Ekološka kmetija Valentan ter Vinarstvo in vinotoč Mak. 

»Vsak obiskovalec se bo lahko odločal, ali bo šestkrat degustiral isto vino ali pa bo poskusil vseh šest različnih,« pojasnjuje Mak.

Kozarec za vino s čipom na dnu bo odčitoval degustacije gosta. Pri številki šest se pipica vinske fontane zapre. A pozor, Fontana vin bo ponujala tudi dva brezalkoholna napitka, saj v neokrnjeno naravo vabijo vso družino. 

Prvi so od besed k dejanjem prišli na mariborskem podeželju, v Vodolah.

»Skupaj z vinarji, skupaj z vsemi, ki bomo sodelovali, bomo - verjamem da - peljali uspešno zgodbo razvoja mariborske okolice oziroma podeželja naprej,« je optimističen.

Lesen pločnik, po katerem bodo gostje prihajali, že stoji, in tudi po ploščadi, na kateri bodo obiskovalci uživali v razgledu, smo se že sprehodili.

Nadgradnja tega, kar ponuja Maribor s Staro trto

Posestvo je 200.000 evrov za izvedbena dela zagotovilo samo, a zagotovo ne bo ostalo le pri tem znesku, saj že govorijo o nadgradnjah. V prvem letu računajo na sedem do deset tisoč obiskovalcev, nato upajo, da se bo številka dvigovala: »Zavedamo se, da bomo obiskanost povečevali izključno, če bomo odgovorni do projekta, ki smo si ga zadali in ga bomo konstantno nadgrajevali z neko novo ponudbo.«

Mak v Fontani vin vidi tudi info točko, kjer bi obiskovalci mariborske vinske ceste dobili informacije, kam naprej do vinarjev, do kmetij, ki nudijo ogromno možnosti za preživljanje prostega časa v okolici štajerske prestolnice.

»Maribor je krasno mesto, eno lepših mest, ki jih poznam, a samo jedro nudi turistu premalo, da bi tu lahko preživel en teden dopusta. Maribor z okolico pa ponuja bistveno, bistveno več. So skriti potenciali, ki jih moramo izkoristiti, ker le na tak način bomo lahko butični turizem, ki se ga želimo iti, nadgrajevali,« je jasen Mak. »To je naša prihodnost. Narediti, delati, manj govoriti,« dodaja.

»Narediti, delati, manj govoriti,« rad pripomni lastnik posestva Sončni raj Bogdan Mak.

»Fontana vin Vodole je izključno en del mozaika, ki ga sestavljamo in bi ga v naslednjih letih želeli realizirati,« še napovedujejo na posestvu Sončni raj. Slovenija vinsko fontano sicer že pozna - »svetišče vina, ki mu v svetu ni para, prvo vinsko fontano« so septembra lani odprli v Marezigah, prestolnici dežele refoška.

Še pred nekaj leti propadajoča kmetija je šele pod novim lastnikom Bogdanom Makom in njegovo ženo začela živeti svoj potencial.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Koncno.naj uspe...srecno

Dravski gusar (nepreverjen)

Želim si lokalno, zalostno je da se nasi vinarji ne znajo prodat. Živim v vinorodnem okolju pa nimam pojma kam it na deci kvalitetnega nežveplanega vina z lepim razgledom in dobro hrano. Žalost.

Upam da vam iz te zgodbe uspe narediti kluturnk zgodbo in ne pijanščino z špriceri in kozlanco, kar je na žalost znano za naše kraje..

znamo biti vin… (nepreverjen)
Sendvić in šal (nepreverjen)

Tam pred psihijatrijo jo treba postaviti, kot spomenik alkoholizmu.

Starejše novice