Na Hrvaškem v ponedeljek odkrili prvi primer flurone, gre za hkratno okužbo z gripo in koronavirusom.

Prvi primer flurone na Hrvaškem so potrdili pri bolnici v Zagrebu, poročajo hrvaški mediji. Bolnica v Zagrebu ima tako covid-19 kot gripo tipa A, tako imenovano prašičjo gripo podtipa virusa H3N2, piše STA.

Sicer pa so hrvaški strokovnjaki že poudarili, da tisti, ki so cepljeni proti gripi, ne bodo zboleli zaradi flurone, ker je podtip virusa H3N2 v sezonskem cepivu proti gripi.

Prva dvojna okužba odkrita pri nosečnici

Prvi uradno potrjeni primer flurone na svetu so sicer pred dnevi potrdili v Izraelu pri nosečnici, ki je medtem že rodila. Nosečnica ni cepljena niti proti covidu-19 niti proti gripi. Kljub temu je po poročanju izraelskih medijev razvila le lažje simptome obeh bolezni, poroča STA.

Ali bi lahko imela dvojna okužba hujše dolgotrajnejše posledice, strokovnjaki še ugotavljajo.

Dosedanje raziskave so pokazale, da so dvojne okužbe v primeru covida-19 pogoste. V neki ameriški študiji so pri kar 43 odstotkih covidnih bolnikov potrdili še kakšno drugo okužbo.

Temu so večinoma sledili težji potek bolezni in večje tveganje za smrt, še piše STA.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Selektivno prepisujete iz hrvaških medijev ... zakaj vakserom ne napišete, da se je na jugu Francije pojavil nov sev corone, in da se bodo morali cepiti še osem krat?

Kelnarovic (nepreverjen)

To je nekaj za pojest v nasi restavracija

Starejše novice