V Mariboru se je odvil prvi projekt, kjer so študentje z različnih vidikov pristopili k obravnavi starostnika.

V ponedeljek v prostorih Alme Mater predstavili projekt »Celostna obravnava starostnikov«, kjer so zajeli različne stroke in študente Alme Mater Europaea in Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, pod okriljem Ministrstva za zdravje in sklada ter Zdravstvenega doma Adolfa Drolca, ki je skrbel za dodelitev pacientov. 

Študentje so štiri mesece obiskovali njihove domove, se usklajevali pri delu in poskušali postaviti nove smernice pri delu s starostniki, saj se družbena struktura močno spreminja, s tem pa tudi potrebe. 

Šlo je za prvi tovrsten projekt, ki je povezal različne stroke, strmel pa za istim ciljem: izboljšavo pacientovega počutja. Tako so v ponedeljek predstavili rezultate, način usklajevanja in dela ter prikazali rezultate, ki so kazali na stoodstotno zadovoljstvo obravnavanih pacientov.

Po besedah predstavnikov zdravstvenega doma in glavne patronažne sestre je šlo za »tvegan podvig, saj je pomembno delo padlo v roke študentov medicine, fizioterapije, socialne gerontologije, zdravstvene nege in menedžmenta, ki so s timskim delom različnih profesij skupno obravnavali enake težave s posameznega vidika«.

Študentje slednjih smeri so delali s pacienti z lažjimi in težjimi poškodbami, starimi med 54 in 93 let. Tako je za nekatere ostala edina rešitev rehabilitacija, medtem ko so drugi potrebovali le motivacijo, doseženo s pogovorom. Ob tem so študentje menedžmenta raziskovali tudi stroške posamezne obravnave, ki nastanejo v kliničnem in/ali domačem okolju. Ravno zato se v družbenih spremembah poudarja pomen socialne gerontologije, saj ta prinaša nov pogled na celotno populacijo, profil omenjenega poklica pa bi znal poskrbeti za dolgotrajno oskrbo, ob tem pa izkoristiti starejše ter s poudarkom na timskem sodelovanju, medgeneracijskih odnosih in socialnem sožitju narediti prostor mlajšim. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice