Udeležili smo se slovesne otvoritve ulične razstave “Prvi vlak” v spomin rojstva železnice leta 1846.

Danes je na Vetrinjski ulici v okviru svetovnega dneva turizma v organizaciji Zavoda za turizem Maribor-Pohorje potekala slovesna otvoritev ulične zgodovinsko-turistične razstave “Prvi vlak”. Razstava, ki bo na ogled vse do četrtega decembra, je posvečena 170. obletnici prihoda prvega vlaka v Maribor.

Dunajski štrudl in tržaška hobotnica

Na otvoritvi je v čast dogodku spregovoril častni gost, župan mesta Maribor Andrej Fištravec za prijetno presenečenje pa je poskrbel pihalni orkester KUD Pošta Maribor. Da bi počastili prometno in gospodarsko povezavo med Mariborom in Trstom, h kateri je doprinesel prav prihod železnice, so organizatorji dogodka poskrbeli še za eno presenečenje.

Udeleženci dogodka smo bili deležni simbolične pogostitve dunajskega štrudla in tržaške hobotnice, dveh jedi, ki predstavljata obe mesti, tedaj povezanih preko Južne železnice.

Možje v frakih in cilindrih

S prihodom mariborske železnice 1846 se je za naše mesto pričelo obdobje gospodarskega razcveta, naglo pa je začelo rasti tudi število prebivalstva. Slednje je leta 1851 štelo le 4168 oseb, do leta 1900 pa je mariborska populacija štela že 31.337 ljudi. S prihodom železnice smo postali pomembno prometno križišče v smeri proti Trstu in Budimpešti. Bliskovito je začelo naraščati tudi število meščanskih obrti in tovarn, zaradi velikega števila novih, samskih delavcev pa se je v mestu razmahnila celo prostitucija, ki je botrovala odprtju kar sedmih javnih hiš v Mariboru.

To je bilo obdobje, ko so strojevodje nosili frake, na glavi pa so počivali cilindri. Zaposleni pri železnici so bili možje veljave, saj so jih smatrali kot del privilegirane družbe. Imeli so namreč stalno službo in redno plačilo.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice