Obiskali smo mariborsko psičko Barco, ki ji vonj po tobaku ne uide. Skupaj z vodnikom skrbi, da imajo tihotapci tobaka in tobačnih izdelkov na ozemlju Slovenije bistveno oteženo delo.

Se še spomnite psičke Barce? Štirinožna junakinja iz Maribora je pred dnevi skupaj z mobilno enoto Finančne uprave Republike Slovenije med opravljanjem nadzora odkrila 4300 škatlic cigaret, ki so bile skrite v posebej prirejenem prostoru pod prvima sedežema vozila. 

Nemška kratkodlaka ptičarka je madžarskim tihotapcem prekrižala načrte. Barco smo obiskali in preverili, kako je videti njen delovni dan.

Barca pomaga pri odkrivanju tobačnih izdelkov 

Že vse od svojega drugega leta, ko je zaključila šolanje na policijski akademiji na Gmajnicah, psička Barca pomaga pri odkrivanju tobačnih izdelkov. Je ena izmed šestih psov, ki carinikom po vsej državi pomagajo pregledovati različna vozila in prostore. Junaki na štirih tačkah so pogostokrat ključen člen za njihovo delo.

»V nekaterih primerih se zgodi, da je najdba določenega skritega blaga praktično nemogoča oziroma ne bi šli iskat v tisti del prostora avtomobila ali drugega prevoznega sredstva, če ne bi pes nakazal, da se tam noter nekaj nahaja,« pojasnuje finančni inšpektor Primož Brinovec.

Strokovnjaki ocenjujejo, da psi vohajo 10.000-krat do 100.000-krat bolje kot ljudje. Medtem ko lahko človek ugotovi, če je kavi dodana žlička sladkorja, lahko psi zavohajo žličko sladkorja v količini vode, ki bi napolnila dva olimpijska bazena. Če bi njihovo sposobnost vohanja pretvorili v sposobnost gledanja, bi sliko, ki jo ljudje vidimo pri tretjini kilometra, psi videli enako dobro pri več kot 3000 kilometrov daljši razdalji.

»Njihov smrček je zelo natančen, zelo težko bo v prihodnosti najti napravo, ki bi lahko nadomestila pasji smrček. To je tako edinstven organ, da ga ni možno nadomestiti s kakšno elektronsko napravo,« opaža Brinovec.

Mobilne enote Finančne uprave Republike Slovenije s službenimi psi pokrivajo predvsem avtocestni križ ter Luko Koper in Letališče Brnik.

Vodnik: »Z Barco sva nerazdružljiva«

Pet let stara Barca z motivacijo nima težav, je izjemno dinamična in vztrajna psička, nam zaupa njen vodnik, inštruktor praktične vadbe službenih psov pri Finančni upravi Republike Slovenije, Marjan Kirbiš: »Ona je del mojega vsakdana, midva sva nerazdružljiva.«

»Z njo preživim daleč največ časa od vseh družinskih članov,« še pristavi Kirbiš in nam zaupa, da sta skupaj tudi v prostem času. Povezava med vodnikom in psom je bistvena: »Brez tega je nemogoče delati in biti uspešen pri tem delu.«

Psička Barca tako skupaj z vodnikom skrbi, da imajo tihotapci tobaka in tobačnih izdelkov na ozemlju Slovenije bistveno oteženo delo. Številne analize kažejo, da predstavlja tihotapljenje cigaret in tobaka, ne glede na vrsto transporta, eno najbolj dobičkonosnih aktivnosti organiziranih kriminalnih združb.

Evropa še vedno ostaja najpomembnejše ciljno območje za tihotapljenje cigaret, predvsem zaradi visokih dajatev in drugih omejitev, ki jih prinašajo novosti na področju zakonodaje.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Diver (nepreverjen)

tista o bazenu'je prava lovska'tako se še pa nisem nasmejal.S cem vas hranijo?

Kritik (nepreverjen)

4000 škatlic jaz skadim v enem letu .

Starejše novice