Nacionalni veterinarski inštitut je Upravo RS za varno hrano, veterino in varstvo rastlin obvestil o novem primeru ptičje gripe pri labodu, ki je bil 5. januarja najden ob ribniku na Pragerskem.

Virus aviarne influence oziroma ptičje gripe je potrjen že pri petem labodu. Nacionalni veterinarski inštitut je potrdil, da je bil s ptičjo gripo okužen tudi labod, ki je bil 5. januarja najden ob ribniku na Pragerskem.

Že pred tem so pristojni veterinarski organi primer ptičje gripe odkrili pri treh labodih s Pragerskega, ki so jih na ribnikih na Pragerskem našli od 30. decembra lani do 1. januarja letos in pri labodu, ki so ga 30. decembra našli v Mariboru.

Ukrepi

Veterinarji uprave za varno hrano so ob pojavu ptičje gripe izdali odloče o ukrepih za imetnike perutnine v posamezni upravni enoti z javnim naznanilom. Gre za upravne enote na območjih območnih uradov uprave Murska Sobota, Maribor, Ptuj, Celje in Novo mesto.

Virus ptičje gripe H5N8 je zelo nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je treba na omenjenih območjih perutnino in ptice zadrževati v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tako naj bi se zmanjšala možnost prenosa tega virusa s prostoživečih ptic na perutnino v reji, posledično pa tudi gospodarsko škodo.

Ljudje se z virusom ne moremo okužiti

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da se ljudje z virusom aviarne influence H5N8 ne moremo okužiti in zboleti, saj na površini naših telesnih celic nimamo receptorjev, ki bi omogočili vstop virusa vanje in s tem okužbo. Ne glede na to pa je treba upoštevati previdnostne ukrepe.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice