Ptičja gripa potrjena že pri petem labodu

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Ptičja gripa potrjena že pri petem labodu

Nacionalni veterinarski inštitut je Upravo RS za varno hrano, veterino in varstvo rastlin obvestil o novem primeru ptičje gripe pri labodu, ki je bil 5. januarja najden ob ribniku na Pragerskem.

Ptičja gripa potrjena že pri petem labodu
  • Ptičja gripa potrjena že pri petem labodu Ptičja gripa potrjena že pri petem labodu

Virus aviarne influence oziroma ptičje gripe je potrjen že pri petem labodu. Nacionalni veterinarski inštitut je potrdil, da je bil s ptičjo gripo okužen tudi labod, ki je bil 5. januarja najden ob ribniku na Pragerskem.

Že pred tem so pristojni veterinarski organi primer ptičje gripe odkrili pri treh labodih s Pragerskega, ki so jih na ribnikih na Pragerskem našli od 30. decembra lani do 1. januarja letos in pri labodu, ki so ga 30. decembra našli v Mariboru.

Ukrepi

Veterinarji uprave za varno hrano so ob pojavu ptičje gripe izdali odloče o ukrepih za imetnike perutnine v posamezni upravni enoti z javnim naznanilom. Gre za upravne enote na območjih območnih uradov uprave Murska Sobota, Maribor, Ptuj, Celje in Novo mesto.

Virus ptičje gripe H5N8 je zelo nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je treba na omenjenih območjih perutnino in ptice zadrževati v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tako naj bi se zmanjšala možnost prenosa tega virusa s prostoživečih ptic na perutnino v reji, posledično pa tudi gospodarsko škodo.

Ljudje se z virusom ne moremo okužiti

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da se ljudje z virusom aviarne influence H5N8 ne moremo okužiti in zboleti, saj na površini naših telesnih celic nimamo receptorjev, ki bi omogočili vstop virusa vanje in s tem okužbo. Ne glede na to pa je treba upoštevati previdnostne ukrepe.

Poginulih ptic, ki jih najdemo v naravi, se ne dotikamo z nezaščitenimi rokami. Če smo se jih že dotaknili brez zaščite, si roke skrbno umijemo z milom in vodo. Dokler si rok ne umijemo, se ne dotikamo obraza, predvsem očesnih veznic, nosne in ustne sluznice, izpostavljajo na inštitutu.

Jaka Maučec
torek, 10 Januar, 2017 - 17:50 Osveženo: 10. Januar 2017 - 17:50

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.