Vodstvo Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj in županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek sta zaradi zahteve ministrstva za zdravje sklicala medije.

Vodstvo Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj je javnosti predstavilo zahtevo ministrstva za zdravje za vzpostavitev oddelka v ptujski bolnišnici s koronavirusom pozitivnimi bolniki.

Tako bo na Ptuj premeščenih štiridesetih varovancev Doma za starejše občane Ljutomer, kjer je okužba potrjena pri 110 osebah, od tega pri 81 stanovalcih, 22 zaposlenih v domu ter sedmih zunanjih zaposlenih.

Anica Užmah, direktorica Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, pojasnjuje, da so bili v petek postavljeni pred dejstvo, da bo njihova bolnišnica postala covid bolnišnica, včeraj pa so to na ministrstvu samo še potrdili.

Tako bo na Ptuj premeščenih štiridesetih varovancev Doma za starejše občane Ljutomer, kjer je okužba potrjena pri 110 osebah, od tega pri 81 stanovalcih, 22 zaposlenih v domu ter sedmih zunanjih zaposlenih.

Užmahova pravi, da se zaradi sprejetega ukrepa vse njihove dejavnosti prenesejo v Univerzitetni klinični center Maribor, zaradi česar bodo postali covid bolnišnica.

V okolje brez okuženih bolnikov prihajajo posamezniki z okužbami

Vodstvo ptujske bolnišnice pojasnjuje, da so bili prisiljeni sprejeti ta ukrep. Tako se z njim ne strinja vodstvo, kot tudi ne zaposleni. »Očitno bo Ptuj znova poskusni zajček,« se je slišalo med zbranimi. Sklep je že v veljavi zaradi česar prve paciente pričakujejo že danes.

Vodstvo pravi, da na Ptuju ne bodo zdravili bolnike, ampak bodo nudili samo nego, vsi težji primeri bodo za to poslani v Univerzitetni klinični center Maribor. Seveda, v primeru, da bodo prejeli dovolj zaščitne opreme za svoje zaposlene.

Podobna situacija bi se lahko zgodila tudi v Brežicah, kjer so ponudili 70 postelj za bolnike, vendar bo takšen sklep pri njih zaenkrat ostal nerealiziran, saj na ministrstvu pravijo, da v Šmarju pri Jelšah situacijo z okuženimi bolniki v domu starejših obvladujejo, kar pa - kot pravijo - ne morejo trditi za ljutomerski dom.

Na slednje se je že na družbenem omrežju že odzvala tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ki pravi, da o namerah premestitve 40 varovancev Doma upokojencev Ljutomer ni bila obveščena niti sama niti lokalna skupnost.

»O nameri namestitve obolelih v ptujsko bolnišnico torej nismo bili obveščeni - šele po tem, ko smo sami pričeli z iskanjem informacij, so nam v vodstvu ptujske bolnišnice potrdili, da se bo to tudi zgodilo,« zatrjuje županja.

Njene kritike Splošne bolnišnice Ptuj pa se tukaj ne končajo. Pravi, da je vodstvo bolnišnice skupaj z ministrstvom to odločitev sprejelo iz danes na jutri, brez da bi se lahko na Ptuju vnaprej pripravili in postopek izpeljali brez dodatnih tveganj.

»Na Ptuju smo naredili vse, da smo popolnoma zajezili virus in da nimamo niti enega pozitivnega primera. Zadnji pozitivni bris v covid ambulanti na Ptuju je bil 26. marca. Epidemija je v Sloveniji obvladana, v Podravju pa praktično odpravljena,« pravi Nuška Gajšek.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Martina 1978 (nepreverjen)

Upam, da nebo covid-19 kriv za smrt za kakršno koli napako osebja.
Z to ustanovo imam zelo slabe izkušnje.
Sedaj se osebje jezi, da bodo sprejeli osebe z covid-19. Ko bo pa plača, pa nič več. Ali pa se jezijo, da bodo morali bolj delati večurno izmeno ali več delati na splošno.
Lp Martina

Martina 1978 (nepreverjen)

Dodatek:
Mislim, da jih po eni strani tudi jezi, da nebo čas za kavice. Govorim iz izkušenj.

Starejše novice