Društvu Hiša! grozi, da bo moralo zapustiti prostore na Gosposki 11, kjer deluje Rajzefiber. Ista grožnja preti tudi nekaterim drugim organizacijam na Gosposki ulici.

Številne mariborske organizacije in nevladniki so se združili in ustvarili peticijo za ohranitev Rajzefibra na Gosposki ulici. Poleg Rajzefibra pa tudi drugim organizacijam na Gosposki ulici grozi enaka usoda.

S sprehodom po ulici so opozarjali na vsebine, ki jih mestno jedro ponuja. Predvsem jih moti to, da je po njihovih nesedah Mestni občini Maribor zgolj do tržnega principa razporejanja prostora in ne do vsebin, ki bogatijo mesto Maribor. S strani občine si želijo predvsem sogovornika, ki jim bo prisluhnil. 

»Mi hočemo samo opozoriti na to, da so zelo pomembne vsebine v mestu, da ne gre samo za evre. Pomembne so vsebine in občina ima, seveda, popolno možnost odločati. To se pravi, da izjava mestne občine, ki govori o tem, da jim zakon tega ne omogoča, ne drži. Zakon jim popolnoma omogoča vse in je to pravzaprav izgovarjanje na zakon, kar je preusmerjanje pozornosti, da se občina odloča o razporejanju prostorov glede na tržni sistem in ji niso pomembne vsebine,« meni Katja Beck Kos, vodja Rajzefibra.

»Od občine si želimo, da začnejo komunicirati in nam dajo sogovornika. Druga zadeva pa je ta, da imamo pripravljene pravilnike, ki omogočajo jasno, transparentno, enakopravno, egalitarno deljenje občinskih prostorov. Tega pravilnika mestna občina nima in če bo vztrajala samo na tržnem principu razporejanja prostorov, smo zelo žalostni. Danes smo se dobili zato, ker nam ni vseeno, kakšen bo center Maribora,« je še dodala vodja Reizefibra. 

Več prostorov na Gosposki pod vprašajem

»Povod za sprehod je prenehanje najemniške pogodbe za prostor na Gosposki 11 in tudi še vseh ostalih. Več je takšnih lokacij, ki so pod vprašanjem, kaj se bo z njimi dogajalo. Bile so že vzpostavljene vsebine in se že nakazuje kaj bi Gosposka lahko postala. Vsi prebivalci mesta si želimo soustvarjati vsebine in odločati o tem,« je povedala Maja Pegan, predsednica Društva Hiša!.

»Želimo si sogovornika, ki bo z ljudmi soustvarjal vsebine v mestnem jedru. Torej razumevanje, kaj si želimo v mestnem jedru imeti, predvsem to na Gosposki, in bomo skozi sprehod ugotavljali, kaj je že obstoječe in kaj bi lahko še izboljšali,« je še dodala Peganova. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sirotka (nepreverjen)

Naj plačajo vzdržno najemnino in ostanejo noter, vsi bi danes imeli vse zastonj.

12 (nepreverjen)

Zelo enostavno in pravilno

In reply to by Sirotka (nepreverjen)

Starejše novice