Na Mestni občini Maribor je potekalo javno odpiranje ponudb za oddajo poslovnih prostorov v najem na Gosposki 7 in 11. Na javni razpis sta se prijavila dva ponudnika. Društvo Hiša, ki ima v enem od teh prostorov Rajzefiber biro, se na razpis ni prijavilo.

Na javni razpis sta se prijavila Zadruga ARTmijeMAR za poslovni prostor na Gosposki ulici 7 in Zadruga Dobrina za poslovni prostor na Gosposki ulici 11, so sporočili z mariborske občine. Ponudnika, oba socialni podjetji, sta uspešno kandidirala na javnem razpisu, saj sta izpolnjevala vse razpisne pogoje.

Rajzefiber očitno obupal

Mariborska občina je razpis o javnem zbiranju ponudb za oddajo poslovnih prostorov razpisalo 18. aprila, kar je sprožilo buren odziv Društva Hiša!, ki je s svojim Rajzefiber birojem deloval v enem izmed teh poslovnih prostorov. Presenetljivo pa se Društvo Hiša! na omenjeno javno zbiranje ponudb ni prijavilo in ni niti oddalo svoje ponudbe.

Občina je po pritožbah Rajzefibra pojasnila, da pogodbenega razmerja za najem poslovnih prostorov z omenjenim društvom ne sme zgolj podaljšati, saj zakon tega ne omogoča, ampak predpisuje zgolj izvedbo novega postopka za oddajo prostorov.

Društvo Hiša! pojasnilo, zakaj se ni prijavilo

»Društvo Hiša! se po daljšem in tehtnem premisleku ni prijavila na javno zbiranje ponudb za oddajo poslovnih prostorov v najem in se bo tako izselila iz Gosposke 11,« pojasnjujejo v Društvu Hiša!, kjer so dodali, da bi občina po obstoječi zakonodaji poziv za izbor najemnika lahko oblikovala tudi na drugačen način, ki bi bil bolj naklonjen po njihovih besedah mestotvornim vsebinam.

»V odsotnosti strategije Mestne občine Maribor o ravnanju s svojim nepremičninskim premoženjem, ki bi za izbor najboljšega ponudnika za najem nepremičnin, določala vsebine, za katere se določeni poslovni prostori namenijo,  je javni poziv za najem prostorov zasledoval izključno ekonomski interes, tj. najvišjo ponujeno najemnino.  Občina bi po obstoječi zakonodaji poziv za izbor najemnika lahko oblikovala tudi na drugačen način, ki bi bil bolj naklonjen mestotvornim vsebinam. Nevladnim organizacijam s statusom delovanja v javnem interesu in socialnim podjetjem pa bi ga lahko ponudila tudi v ugodnejši najem. Takšno stališče je bilo podano tudi s strani pristojnega Ministrstva za javno upravo. Na takšen poziv se zaradi objektivnih razlogov nismo mogli in želeli prijaviti za nadaljnji najem prostorov v katerih smo v preteklih letih gradili svojo in mariborsko zgodbo.

Zadnjih 5 let smo zelo radi domovali v pritličnih prostorih bivše cvetličarne Ciklama in smo veseli, da smo lahko bili uporabniki nam ljubega dvorišča. Nenazadnje je bilo prav to dvorišče eno prvih Živih dvorišč. Želeli smo še naprej pripravljati vsebine za našo ulico in še naprej razvijati zgodbo avtentičnih lokalnih spominkov, kreativnega turizma in odpraševanja zapostavljenih prostorov v mestu. In kot veste, smo bili pripravljeni plačati tudi razumno najemnino.

Naše delovanje je že od samega pričetka, naslednje leto bo od tega minilo 10 let, usmerjeno v dobrobit mesta, v njegove prebivalce, njegove uporabnike in smo dober partner marsikateremu javnemu zavodu, ki sicer ne bi dosegal publike ali pa enostavno potrebuje naše znanje v aktiviranju javnega prostora in prebivalcev. In res je, nadvse uspešni smo pri pridobivanju javnih sredstev, ki pa jih ne obdržimo zase, temveč veliko večino teh javnih sredstev namenimo mnogim lokalnim ustvarjalcem, posameznikom in organizacijam, ki skupaj z nami ustvarjajo, v veliki meri brezplačen program za vse nas, pa tudi za tuje obiskovalce, kot sta na primer Festival sprehodov ali festival svetlobnih instalacij Lumina. Tudi zaradi tega imamo že več kot 5 let status nevladne organizacije v javnem interesu, ki ga podeljuje Ministrstvo za kulturo (tukaj več o dotičnem statusu).

Gospod Brodnjak in ostali odgovorni na Mestni občini Maribor, zahvaljujemo se vam za obvestilo o javnem pozivu za najem prostora in tudi javno povabilo, da se prijavimo na omenjen razpis, vendar tokrat vašega povabila žal nismo sprejeli, saj povabilo: 
 1)    ne premore meril, ki bi govorila tudi o vsebinah in ne samo o višini najemnine, kar bi bilo za ohranjanje raznolikega mestnega jedra po našem mnenju nujno potrebno 
 2)    ne upošteva dodane vrednosti, ki izhaja iz našega težko pridobljenega in vsako leto znova potrjenega statusa nevladne organizacije v javnem interesu
 3)    ne upošteva izjeme, ki izhaja iz našega statusa socialnega podjetja
 4)    ne upošteva realnega stanja lokala in s tem postavlja nerealno izhodiščno najemnino.

Veseli smo, da namerava Mestna občina Maribor  v kratkem oblikovati strategijo ravnanja s stvarnim premoženjem in izdelati pravilnik o oddajanju ter razdeljevanju prostorov, kot je bilo neuradno slišati. Še posebej, če bo vključeval tudi zagotavljanje določenega števila poslovnih prostorov za delovanje nevladnih organizacij in socialnih podjetij in ponudbo vsebin,, ki so potrebne v mestu in jih velja umeščati v občinske prostore. Zato smo se odločili, da bomo na to strategijo in na ta pravilnik počakali tudi mi.

Prepričani smo, da je poslovnih prostorov v lasti občine dovolj, da bi lahko z odgovorno politiko, nekaj teh prostorov bilo namenjenih tudi nevladnim organizacijam in socialnim podjetjem in zato ne vidimo razlogov, da bi sodelovali v igri “deli in vladaj”, kjer se manj prostorov ponudi več akterjem z edinim ciljem višanja najemnin. 

Medtem, ko bomo mi in ostale sorodne organizacije  čakali na občinsko strategijo, bomo poiskali prostor med privatnimi ponudniki lokalov, ki postavljajo boljše pogoje za dolgoročno partnerstvo (nižje cene in nižjo varščino, daljše obdobje najema, možnost podaljšanja najema ipd) in ki očitno bolje razumejo koristnost našega dela za mesto, kot ga razumejo  v mariborski mestni upravi.

Ker nam je mar za mesto Maribor in ker so vsebine, ki prebivalcem omogočajo kvalitetnejše življenje pomembne in so pomembne tudi za razvoj mesta, si želimo , da bi v prihodnje to problematiko, skozi odprti dialog občine, potencialnih najemnikov in občanov reševali še naprej..

Iskreno upamo, da ste našli dobrega ponudnika za nam drag lokal, da bo tam ostal dlje kot 1 leto in da bodo naši, zdaj skoraj že nekdanji sosedje, dobili prijetnega novega soseda,« so zapisali v izjavi za javnost.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
marijan68 (nepreverjen)

čudovito cvetličarno ciklama, ki je nekoć krasila, sedaj opustošeno in popolnoma zdegradirano gosposko,.. kitajska trgovina, reisefiber, falafel, smetka... (poglejmo in primerjajmo z herrengasse v enem grazu…) ko ji je občina brutalno pohlepno onemogočila nadaljno poslovanje, ter prostoru dodelila titoistično-cheguevarovsko socialistično primitivno vsebino, kjer so se prirejale bučne ulične zabave in se je iz re- ciklame oz.reisefibra, ljubi bog kakšna imena, valil nagnusen smrad marihuane... vse pač v stilu "moderne" smc-jevsko filozofnfištravčeve participatorne socijalno podjetniške kulture, ki sedaj že leta izvaja dobesedno pučistično okupacijo nekoć najelitnejših gostinsko-poslovnih prostorov in to v najožjem središču mesta, preko glavnega trga, vse vzolž koroške! z odhodom župana filozofa, ki ga je zamenjal kelner, skupaj z stranko smc, čvrsto usidranim kriminalom v javni upravi in z totalno skorumpiranim pravosodjem… tej mariborski bedi ni videti konca!

Starejše novice