Društvu Hiša! grozi, da bo moralo zapustiti prostore na Gosposki 11, kjer deluje Rajzefiber. Številne mariborske organizacije in nevladniki so se združili in ustvarili peticijo za ohranitev Rajzefibra na Gosposki, ki jo je podpisalo že več kot tisoč ljudi

Mestna občina Maribor želi preko javne dražbe oddati svoje prostore na Gosposki ulici 11 najugodnejšemu ponudniku. V teh prostorih že nekaj časa pod okriljem Društva Hiša! deluje Rajzefiber. Ta je neke vrste nanoturistična agencija, ki je specializirana za neformalen in oseben dostop do turizma.

Že več kot tisoč podpisnikov peticije

V znak podpore se je na spletu pojavila peticija za ohranitev Rajzefibra na Gosposki 11, ki jo je podpisalo že več kot tisoč ljudi, podpirajo pa jo številne mariborske nevladne organizacije. S peticijo želijo občino in odločujoče opozoriti na zmoto in predlagati rešitev, da v prihodnje ne bi prišlo do takšnih spodrsljajev.

»Hiša! ustvarja mesto Maribor. Je njegov sestavni del, Maribor je Hiša! Če predpostavimo, da mesto sestavljajo njegovi prebivalci in organizacije, ki v njem delujejo. Rajzefiber s svojo vizijo, delovanjem, sodelavci in partnerji ustvarja odprto, vključujoče, trajnostno, sodelovalno in prijazno mesto,« so zapisali avtorji peticije.

Brez Rajzefibra bi Maribor razumeli na slabši način

»Vsakič, ko izvemo za kakšen nov projekt Hiše, smo ne samo veseli in ponosni, ampak si predvsem oddahnemo. Oddahnemo si, ker nekdo v mestu razmišlja o tem, kar dela. Rajzefiber s svojimi produkti ne ustvarja dobička zase, temveč s svojim delovanjem razmišlja o mestu, kulturi in turizmu na način, ki ne dela razlik, išče skupne točke in vabi vse nas, da se spoznavamo in skupaj ustvarjamo mesto, v katerem si želimo živeti. Mesto, ki ga ustvarjajo, je živahno, pozna svojo zgodovino in išče nove prijatelje,« opozarjajo.

»Brez Rajzefibra bi Maribor razumeli na drugačen, upamo si reči, slabši način,« poudarjajo.

Je pomembnejša najemnina ali vsebina?

»Vprašati se moramo, ali je za mesto pomembnejša najemnina od prostorov Gosposke 11 ali njena vsebina. Če je mestu pomembnejša najemnina, potem Društvo Hiša! tam nima česa iskati. Potem tudi ostala društva v javnem interesu v mestu nimajo česa iskati. Potem je nujno zapreti tudi knjižnice, gledališča, šole, zdravstvene domove, bolnišnice, muzeje, sodišča … hm … občino,« s pomenljivim zapisom nadaljujejo.

Zato predlagajo, da se dražba za omenjeno lokacijo ustavi in se raje Društvu Hiša! ponudi še dodatne prostore za njihovo dejavnost. Avtorji peticije si želijo omenjeno društvo tudi v Radvanju, na Teznem ali Pobrežju. 

»Naj se miselnost, vizija in poslanstvo Rajzefibra širijo v vse kotičke Maribora. V vse njegove pore. Mesto so ljudje, ki v njem živijo. Mesto so ljudje, ki v njem delajo. Mesto so ljudje, ki ga obiskujejo,« še pišejo in pri tem opozarjajo, da bi morala občina bolj podpirati projekte, ki so trajnostno naravnani, služijo javnosti in prispevajo k odprti, vključujoči in solidarni družbi. »Rajzefiber naj ostane na Gosposki 11!« zaključujejo besedilo peticije, katero je do torkovega poznega popoldneva podpisalo že več kot 1.100 ljudi.

Vrstijo se pisma podpore

Poleg več kot tisoč podpisnikov peticije, široko podporo peticija uživa tudi med drugimi mariborskimi društvi in nevladnimi organizacijami. Tako sta se med drugim s pismi podpore oglasila Kolektiv ZIZ in Iniciativa mestni zbor. K podpisu peticije je na družbenem omrežju Facebook pozval tudi mariborski dobrotnik Boris Krabonja.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sirotka (nepreverjen)

Naj ostanejo ampak naj plačujejo tržno najemnino, kot to morajo ostali, občina pa jih naj ob kvalitetnem programu subvencionira elektriko, vodo, varovanje prostora in tu in tam kakšen program, če bo seveda ta kvaliteten in v dobro mesta Maribor.

Bingelj (nepreverjen)

Če bi Mladić ali Karadžić hoto met tam not društvo, bi pa takoj lahka meu.

Starejše novice