Ravnatelj Osnovne šole Kamnica Tomaž Čeplak si po novembrskem incidentu želi predvsem mirnega in urejenega učnega okolja tako za učence, kot za zaposlene na šoli.

Že novembra lani se je učiteljica gospodinjstva fizično znesla nad učenca šestega razreda. Pograbila ju je za lase, grobo vlekla in ju z glavama večkrat udarila skupaj, pri čemer jima je populila nekaj las.

O dogodku je bil ravnatelj šole Tomaž Čeplak obveščen šele dva tedna po incidentu, njegov odziv pa je bil medel in je zaobšel pravila. Učiteljice ni prijavil policiji, na šoli pa se je v preteklih dneh zglasila tudi inšpekcija. Inšpekcijski nadzor se je zaključil po štirih dneh, incident pa medtem preiskujejo tudi kriminalisti, mariborsko okrožno državno tožilstvo pa je že prejelo ovadbi zoper dve osebi.

»Ne tajimo, da dogodka ni bilo. Dogodek se je zgodil in je bil meni prijavljen s strani staršev 13 dni po dogodku. Z učiteljico sem opravil pogovor, nismo pa obveščali policije,« prizna ravnatelj Tomaž Čeplak.

Šola dobila opomin inšpekcije

Učiteljica je prejela pisni opomin pred prenehanjem delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, na šoli pa so imeli tudi inšpekcijski nadzor. Šola je dobila opomin, da izdela protokol, ki obvezuje strokovne delavce in druge zaposlene na šoli, da v roku 24 ur obvestijo ravnatelja o takih dogodkih.

Vsi pa so si enotni, da v šoli ni prostora za nasilje. Tudi upokojeni učitelj Jože Mesarič, ki prihaja v to šolo po svojo vnukinjo pravi, da se tak dogodek ne bi smel zgoditi.

»Ne sme se. Nasilja nikakor ne sme biti, to je jasno. Ne učenci nad učiteljem, niti učitelj nad učencem,« pravi upokojeni učitelj.

Šolski kolektiv v šoku

Celoten šolski kolektiv je po dogodku še vedno v šoku, predvsem pa so žalostni, pravi ravnatelj, ki verjame, da se bodo po prihajajočih počitnicah že vsi pobrali in začeli znova.

»Upam, da se bodo učitelji pobrali, da po počitnicah začnemo z delom naprej in pokažemo, da je bil to enkraten dogodek, ki se ne bo več nikoli ponovil,« je povedal ravnatelj.

Ravnatelj OŠ Kamnica Tomaž Čeplak.

Učitelji bi potrebovali kak vzvod več za vzpostavljanje reda

Izpostavlja še, da je Osnovna šola Kamnica sicer znana kot dobra šola, šla napredka, ki dobro skrbi za svoje učence. Na šolskih hodnikih je slišati, da sta sicer vpletena 11-letnika problematična, a ravnatelj v tem ne opravičuje ničesar.

»Tudi če so otroci problematični, se to ne sme zgoditi. Morda pa bi šola včasih potrebovala kakšen vzvod več, da bi učitelji in zaposleni lahko vzpostavili to, kar učiteljica v tem primeru ni uspela – spodbudno in blagodejno učno okolje za vse. Tega pa si zaslužijo vsi, ne samo učenci,« zaključuje Čeplak.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
strokovnnjak (nepreverjen)

Učitelji so zanimiva politično obarvana kategorija,,,že tak gredo v uk za učitelje tisti najbolj smotani, tisti ki komaj skup spravijo osnovno šolo,, Strici so mi povedali,, da je po vojni učila ena partizanska lajdra v naši osnovni šoli, ki je bila pred vojno dekla, v župnišču, po vojni se je spečala s poročnikom iz JLA , takoj pričela učiti slovenščino,, in na koncu postala ravnateljica šole., ampak to še ni vse postala je predsednica vaške skupnosti po letu 1991 in predsednica društva zagovornikov konoplje
Kot je nekdo napisal Učitelji ,,to so paraziti države ,, en kurc bi delali plačo pa hočejo imeti ogromno,,, Gospodarstvo vzdržuje javni sektor,, kar pomeni da gospodarstvo plačuje učitelje,, za njihovo nedelo in zato edino gospodarstvo lahko reže kruh učiteljem,,, Pomeni Gospodarska zbornica bi morala dajati soglasja k učiteljskim plačam,, Je pa tudi res, da danes sploh ne potrebujemo več učiteljev, kajti večina staršev ima tak višjo izobrazbo kot pa učitelji in bi lahko otroke sami učili popoldan ko pridejo iz službe,, Pomeni iti v uk za učitelja, je isto kot se specializirat za serviserja semaforjev,, kajti večina semaforiziranih križišč bodo sčasoma postala krožišča

kurcubic (nepreverjen)

Ko opisuješ svojo mamo, bi pričakoval malo vec spoštljivoga odnosa. Kljub temu, da ji ni nič v življenju uspelo.

In reply to by strokovnnjak (nepreverjen)

emanicipacija (nepreverjen)

kurcubic ... ti sploh ne veš s kašnim zanosom mi je povedala tvoja mati, da ima dva sina in da je eden na medicinski fakulteti,
Kot vidim ti nisi tisti z medicinske fakultete, kajti tisti je bolj pametne sorte kakor ti
Veš mi je tvoja mati zaupala da je tvoj brat dvojček na medicinski fakulteti zaradi enkratnih možganov,,
in zato je vložen v raztopina formaldehida v velikem kozarcu za vlaganje
kurcubic bodi ponosen na tvojega brata dvojčka ki je na medicinski fakulteti v ----- rex glažu

dober učenec (nepreverjen)

moram vas opomniti, da so starši teh otrok davkoplačevalci in imajo pravico, da njihovi otroci obiskujejo šolo, v kateri šolsko osebje njihovih otrok ne pretepa, oziroma drugače psiho fizično maltretira,,Zavedati se moramo, da to šolsko osebje plačujejo starši kot davkoplačevalci in ne država, kot si šolniki mislijo.. Nasilje povzroča novo nasilje in kaj mislite, v kaj bi se lahko prelevila ta dva vrla fantiča, če njima ne bi pravočasno pomagali,, Hvala bogu, da je prišla zadeva na dan ,, Veste mi je pred leti povedal en zapornik iz Rogoze,, da je dobil polovico manjšo kazen - olajševalna okoliščina - zato ker je imel nesrečno mladost , ker ga je učiteljica v šoli pretepala. Tukaj ni kaj za reči,,,učiteljico je treba zapreti,, ( opomba vsak pretepač v vaški gostilni dobi zaporno kazen v roku trajanja 1 meseca za takšno dejanja,,, tukaj pa se bi zadeva lahko okvalificirala bistveno težje) ,, pa še to sem slišal da to ni bilo prvič, Seveda pa obstaja tu zraven tudi velika objektivna odgovornost ravnatelja

Starejše novice