Eden izmed staršev je kljub temu, da je čakal na rezultat po odvzemu brisa, svojega prvošolca pospremil na prvi dan v šolo. Po potrjeni okužbi ravnatelj ni uspel priklicati mariborskih epidemilogov, zato so priskočili na pomoč strokovnjaki od drugje.

Na III. gimnaziji Maribor je bil v sredo pozitiven dijak, ki je prvi šolski dan sedel v razredu s svojimi sošolci. Tako on, kot celoten razred, je zdaj v karanteni, a ravnateljica miri, da je situacija pod nadzorom.

»Korona je tu, je z nami in vedeli smo, da bo tako. Bilo je samo vprašanje časa.«

Marija Lešer, ravnateljica III. Gimnazije Maribor

Dijaki v karanteni, razredničarka že nazaj v službi

Gimnazija, ki stoji tik ob Srednji elektro-računalniški šoli in Osnovni šoli Prežihovega Voranca, se prva izmed njih spopada s prisotnostjo virusa. Razredničarka je bila ves čas pouka ustrezno zaščitena in z dijaki ni imela tesnih stikov, zato se je po dnevu odsotnosti lahko znova vrnila v službo. Za vse dijake v karanteni je bil odrejen pouk na daljavo. »Jaz sem bila na vezi včeraj s starši obolelega, ki pravijo, da je zadeva, da je dijak dobro, da se stvari odvijajo tako kot je potrebno. V stiku smo bili z vsemi ostalimi starši,« pravi ravnateljica tretje gimnazije.

V šolo kljub temu, da je čakal na izid brisa, ki je bil nato pozitiven

Na osnovni šoli Franca Lešnika - Vuka v Slivnici pri Mariboru pa je eden izmed staršev medtem, ko je čakal na rezultat brisa, svojega otroka pospremil na sprejem prvošolcev. Po potrjeni okužbi se je nato šola po navodilih šolskega ministrstva obrnila na NIJZ

Telefon mariborskega epidemiloga prevezan na eno izmed varnostnih služb

Ravnatelj slivniške osnovne šole je imel v popodlanskem času nemalo težav pri vzpostavljanju telefonskega kontakta z dežurnim epidemiologom. »Moram reči, da to ni bilo tako lahko. Bile so popoldanske ure in telefonska povezava z našim mariborskim območnim epidemiologom je kar prevezana na eno izmed varnostnih služb v Mariboru, kjer so nam samo povedali, naj pokličemo ob sedmih zjutraj,« pravi ravnatelj Franc Gosak.

Sprejem pripravili v telovadnici, starši nosili maske in skrbeli za varno razdaljo

Po neuspešni aktivaciji epidemiologa iz mariborske območne enote NIJZ je nato ravnatelji iz Slivnice pomagal epidemiolog iz druge regije. Ta je poskrbel za testiranje otroka iz družine okuženega. Kljub temu, da je bil bris negativen, bo ostal doma vsaj 14 dni. Za ostale prvošolce, starše in učitelje, ki so bili prisotni na sprejemu, zaradi ustreznih ukrepov šole, karantena ni bila odrejena. »Sprejem smo organizirali za vsak razred ločeno in v telovadnici. Stoli so bili razporejeni tako, da so omogočali varno razdaljo, starši so nosili maske,« preventivne ukrepe opisuje ravnatelj.

Priporočila premalo, ravnatelji morajo prepričevati ’nejeverne Tomaže’

Ravnateljica mariborske tretje gimnazije Marija Lešer poziva k jasnejšim navodilom stroke in opozarja, da so zgolj priporočila očitno premalo. »Zdaj se je seveda s prvim šolskim dnem izkazalo, da priporočeno, ne pomeni obvezno in da je tvoja naloga kot ravnatelj, da prepričuješ še kakega nejevernega Tomaža, kaj je za kako reč dobro,« pravi Lešerjeva.

»Starše pa vnovič pozivamo, naj upoštevajo in spoštujejo vse priporočene varnostne ukrepe.«

Franc Gosak, ravnatelj OŠ Franca Lešnika – Vuka Slivnica pri Mariboru

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice