Česa si najbolj želijo mladi, ko vstopajo na trg? Glede na raziskavo Sindikata Mladi plus so to redne pogodbe za nedoločen čas.

Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 600 mladih je bila sestavljena iz dveh delov, vanjo pa so bili vključeni brezposelni in zaposleni ter tisti, ki se še izobražujejo. Anketiranci so bili večinoma stari med 18 in 30 let.

Kar 74 odstotkov vprašanih bi izbralo to obliko dela, še vedno pa imajo največ izkušenj s študentskim delom in delom na črno.

Predsednica sindikata Tea Jarc tako izpostavlja, da si mladi želijo varnih, trajnih in dostojnih zaposlitev. Kar pa zavrača mite, da si mladi ne želijo več pogodb za nedoločen čas, da si želijo predvsem svobode in nezavezanosti enemu delodajalcu. 34 odstotkov vprašanih trenutno čaka na zaposlitev že več kot leto.

Mladi pripravljeni pristati na kršenje zakonodaje in slabše delovne pogoje

Strokovna sodelavka sindikata Anja Korošec poudarja, da so mladi pripravljeni sprejeti marsikaj, med drugim pa tudi pripravljeni pristati na kršenje zakonodaje in slabše delovne pogoje.

»Mladi obravnavajo svoj položaj kot brezizhoden in imajo ponotranjen občutek, da so oni tisti, ki morajo znižati standarde in pristati na slabše delovne pogoje,« poroča o njenih besedah STA.

Raziskava kaže, da 32 odstotkov vprašanih opravlja delo, za katerega niso plačani, kar 80 odstotkov mladih pa dela na mestu, ki zahteva nižjo izobrazbo od pridobljene. Skoraj polovica jih je pripravljena odpreti tudi svoj s.p., če bi to bil pogoj za opravljanje dela, če pa bi imeli možnost izbire, pa bi to obliko izbrali le 4 odstotki anketiranih.

Koroščeva tako opozarja: »Odločitev, da mladi danes odprejo s.p., tako ni svobodna izbira, ampak so mnogokrat prisiljeni v to.«

Kljub temu pa se je le 10 odstotkov mladih v primeru kršitev na trgu dela obrnilo na katero izmed pristojnih institucij. Mladi pa se srečujejo tudi z diskriminacijo na delovnem mestu, predvsem zaradi narodnosti in spola.

Nadure niso poplačane, pravice so neuveljavljene

V sindikatu so bili presenečeni, da 30 odstotkov mladih za nadure ne dobi plačila ali dodatnih prostih dni.

Preverjali so tudi, kako dobro se mladi zavedajo svojih pravic. In skoraj polovica jih ni vedelo, do kdaj lahko na Zavodu RS za zaposlovanje koristijo pravice kot mladi. Le deset odstotkov pa jih je vedelo, kaj se zgodi, če zamudijo rok za oddajo prošnje za prejemanje denarnega nadomestila zaradi brezposelnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice